Передплата 2024 «Добра кухня»

У Львові милувалися фіалками

У торговельно-офісному центрі «Інтерсіті» відбулася перша весняна виставка узамбарських фіалок, стрептокарпусів, кактусів і сукулентів

«На виставці представили свої рослини львівські колекціонери. Завітали й наші колеги з Івано-Франківська, з клубу „Фіалка Прикарпаття“. Особливо приємно було вітати відомих не тільки в Україні селекціонерок Олену Лабецьку та Наталію Козак. Їхніми сортами захоплювалися в багатьох країнах, вони навіть затьмили американські сорти, які вважаються найкращими у світі», — розповів організатор виставки, голова львівського клубу «Фіалки Галичини» Анатолій Іваницький.

Усього на виставці було виставлено до тисячі (!) сортів фіалок. Охочі на них подивитися завітали на виставку навіть із Києва. І не пожалкували, бо поверталися додому з великою кількістю новинок. Анатолій Іваницький віддає перевагу простим рослинам, для нього головне — гарне шапочне цвітіння, коли квітки тримають цвітіння і не падають.

Спілкувалася з багатьма людьми, які завітали на виставку. Більшість шукали гофровані фіалки, тобто з квітками великих розмірів, що закривають «розетку». Є також мініатюрні ампельні фіалки, які стеляться. Квітки різноманітних кольорів і відтінків, є навіть салатові. Є сорт, який у народі називають качаном капусти: фіалка закрита, як капуста, і розкривається повільно.

Селекціонерка з Одеси Наталія Козак привезла до Львова понад сто рослин, з яких понад третина — власної селекції. Нові сорти — «Україночка», «Граф Воронцов» ," Ален Делон", «Гуцулка Ксеня», «Хлопчик і дівчинка». Деякі львів'янки купували у пані Наталії по 20 вазонків… Селекціонерка радить якомога частіше пересаджувати фіалки, бодай раз на півроку, і якщо є можливість, раз на тиждень хоч трішечки оновлювати ґрунт. Обов'язково — вчасно поливати і не ставити на південному боці, де багато сонця, краще на північному або ж західному.

Пані Наталія займається селекцією десять років. Зараз у неї вдома близько півтори тисячі сортів фіалок, які займають окремий цокольний поверх приватного будинку. «Це напівпідвальне приміщення, де постійна температура, немає перепадів — стабільно 20−23 градуси. Коли спекотно, вмикаю кондиціонер», — розповідає одеситка. Найголовніша її порада — ці рослини треба любити.

Схожі новини