Передплата 2024 «Добрий господар»

Причини масовий отруєнь в школах досі не з’ясували, але запроваджують заходи безпеки

  • 23.05.2018, 09:33
  • 424

У Харкові виписали з лікарні усіх постраждалих внаслідок масового отруєння у школі.

Харківських дітей, отруєних невідомим газом, виписали із лікарні. Дітям стало зле напередодні під час уроків у школі. Із кашлем та запамороченням евакуювали півтисячі школярів, 35 — шпиталізували.

На думку правоохоронців, газ міг розпилити один із учнів, аби зірвати підсумкову атестацію. Про це повідомляє ТСН.

Симптоми постраждалих вказують на отруєння невідомою речовиною. Найімовірніше, її розпили на другому поверсі школи біля чоловічої вбиральні. Припускають, це був газовий балончик. Але що саме отруїло дітей — поки що невідомо.

«На момент отруєння може щось і було присутнє, але адміністрація школи провела всі заходи правильно: і провітрила, і дітей евакуювала, і буквально за сім хвилин прибори не показали присутності сторонніх газів», — зазначив начальник управління ДСНС у Харківській області Олександр Волобуєв.

«Учора були госпіталізовані діти. Вже наприкінці дня нас усіх виписали з лікарні у зв'язку з тим, що є позитивна динаміка у дітей. Моя донька каже, що нібито в підвальному приміщенні школи розбризкали невідому отруйну речовину. І вона, перебуваючи на третьому поверсі школи, відчула слабкість, нудоту та неспроможність дихати — був набряк дихальних шляхів», — розповів у прямому ефірі батько постраждалої учениці Олег Головков.

Досі не назвали газ, яким отруїлися діти. «Наприкінці дня я взнав, що ДСНС відрапортувало, що речовина невідома і що в школі жодних речовин не знайдено. Я вважаю, що це — вирок усім правникам ДСНС у зв'язку з тим, що діти отруїлися, є факт отруєння, але речовини вони не знайшли. Нам потрібно знати, яким токсином отруїлися діти, щоб знати, чим і як лікувати. Правоохоронці першопочатково припустили, що це був газ подразнювальної дії — „Терен“, „Черемха“ чи щось подібне. Але справа в тому, що діти не плакали, у дітей не було сліз, не було активного слиновиділення. Тобто це був якийсь інший газ — діти задихалися, втрачали свідомість, були слабкі й не могли самі йти», — каже Головков.

Харківське отруєння стало четвертим за два тижні інцидентом в українських школах. Наймасштабніше — у Черкасах. Під час лінійки близько сотні дітей стало зле, дехто знепритомнів. Того ж дня, також на лінійці, але вже у Новомосковську на Дніпропетровщині майже півсотні учнів відчули запаморочення та слабкість. І напередодні в Миколаєві через їдкий запах і стрімке погіршення самопочуття шпиталізували 36 дітей. У поліції усі ці випадки розслідують окремо. Утім, провадження відкрили за однією статтею — хуліганство.

Тим часом Міносвіти закликало посилити охорону всіх навчальних закладів через випадки масових отруєнь дітей.

Схожі новини