Передплата 2024 «Добрий господар»

Україна є об’єктом агресії та військової окупації, — глава МЗС Польщі

  • 23.05.2018, 09:15
  • 648

Україна залишається об’єктом агресії і, попри спроби міжнародної спільноти врегулювати ситуацію, на сході країни усе ще тривають бойові дії.

На цьому під час дискусії в Радбезі ООН про значення гуманітарного права щодо захисту цивільного населення у збройних конфліктах заявив глава МЗС Польщі Яцек Чапутович, повідомляє Укрінформ.

«Якщо йдеться про європейські країни, то Україна була і залишається об’єктом постійної військової агресії і безправної окупації своєї території. Попри зусилля міжнародної спільноти, до перемир'я ще далеко», — заявив Чапутович.

Він підкреслив, що особливе занепокоєння викликає кількість жертв на сході України.

«Згідно з останнім рапортом ООН, в результаті конфлікту, який затягнувся, 2830 цивільних жителів загинуло, а 25 тис. поранено. Маємо справу з 1,5 млн внутрішньо переміщених осіб в Україні», — нагадав Чапутович.

Міністр заявив, що Польща виступає за необхідність зміцнення поваги до міжнародного гуманітарного права і до прав людини. Він також наголосив, що потрібно «обмежити безкарність за порушення міжнародного гуманітарного права».

«Необхідно забезпечити відповідальність незважаючи на те, хто є винуватцем злочину чи порушення. Міжнародне гуманітарне право має відігравати провідну роль у притягненні сторін конфлікту до відповідальності і відновленні почуття справедливості на міжнародній арені», — наголосив Чапутович.

За його словами, Радбез ООН повинен частіше направляти кричущі порушення основних стандартів міжнародного права до Міжнародного карного трибуналу.

Чапутович підкреслив, що Варшава підтримує ініціативу щодо обмеження застосування права вето у Раді Безпеки ООН у випадках, коли відбуваються воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид.

Схожі новини