Передплата 2024 «Добрий господар»

Один із перших «чемпіонів» ЗНО зробив кар’єру науковця у Швейцарії

  • 22.05.2018, 10:58
  • 558

Цьогоріч виповнюється 10 років від першого проведення випускних тестів у школах.

Сьогодні, 22 травня, в Україні стартує зовнішнє незалежне оцінювання. Воно буде ювілейним, десятим, в історії незалежної країни, повідомляє ТСН.

Перше ЗНО у 2008 році сприйняли позитивно лише 25% українців, тоді як 40% були проти. Сьогодні більше половини громадян підтримують тести, натомість кількість незадоволених зменшилася майже вдвічі. Доля випускників, які свого часу склали ЗНО на найвищі 200 балів, склалася по-різному. Один із них з останньої парти черкаського ліцею потрапив у передову наукову лабораторію у місті Лозанна в Швейцарії.

Там займаються тим, що раніше можна було побачити у науково-фантастичних фільмах — наприклад, навчилися керувати страхом і агресією тварин, їх апетитом тощо. «Ми навчилися маніпулювати клітинами, котрі знаходяться винятково в цій частині мозку, і в такий спосіб впливати на спроможність миші відчувати страх», — пояснив науковець Денис Осипенко. Клітини, які відповідають за страх, заражають спеціальним вірусом — це де-факто ювелірна робота, бо кінчик піпетки всього 1 мікрометр, його навіть не видно оком. «На жаль, ми не можемо в нашій роботі обійтися без приношення частини тварин у жертву», — визнає вчений.

Миші потерпають заради людей, бо ці технології в майбутньому допоможуть вимикати безпідставний страх — тобто лікувати фобії. «Люди з сильними фобіями. Туди входить посттравматичний синдром. Я думаю, протягом п’яти років буде застосована на людях», — вважає один із розробників препарату.

Між Лозанною і Черкасами понад 2 тисячі кілометрів, і в жодній лабораторії ще не винайшли спосіб вимкнути мамині страхи: а як там Денис? Вона цитує денисові твори з молодших класів, переглядає відео з випускного. На ЗНО Денис показав фантастичний результат — 200 балів з фізики та математики, причому ніякі репетитори із хлопцем не працювали. У те, що хлопчик володіє непересічними здібностями, вірила тільки його бабуся — інші члени сім’ї вважали його цілком звичайною дитиною.

Учитель фізики Євген Степко нині вже начальник черкаського відділу освіти. Денис зв’язався із ним через 7 років після випуску зі школи. Розмові обидва були раді, а учень зізнався, що запросив би вчителя кудись разом випити, якби не відстань і робота. «А то виріс до потрібного віку», — сміється він. Денис мешкає в будиночку на околиці Лозанни, де винаймає кімнату за 800 доларів на місяць. «Мінімальна зарплата близько 3 тисяч доларів», — зізнається він. Житло обирав за принципом, щоби воно нагадувало про рідні місця — Канівське водосховище. «В Україні свої плюси. Але, на жаль, робити кар’єру молодого вченого доволі складно», — визнав науковець.

Схожі новини