Передплата 2024 «Добра кухня»

Міжнародні організації мали б зайняти більш активну позиції щодо захисту прав заручників та політв’язнів Кремля, — Геращенко

  • 21.05.2018, 16:40
  • 418

Про це під час Погоджувальної Ради наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

Відповідний пост перший заступник голови Верховної Ради написала на своїй сторінці у Facebook.

«Олег Сенцов голодує вже 8 день, Володимир Балух більше 60 днів. Адвокати і родичі говорять про погіршення стану здоров"я Станіслава Клиха, інших ув"язнених, сьогодні вже 5 день народження в неволі зустрічає Микола Карпюк. Викликає глибоке занепокоєння той факт, що ми не чуємо заяв міжнародних правозахисних організацій і організацій на захист політв"язнів Кремля. Ми очікуємо все ж більш активної позиції і від Міжнародного комітету Червоного Хреста, й від ОБСЄ, й від Ради Європи. Й звичайно, привертати увагу до політв"язнів маємо ми всі — влада, опозиція, неурядові організації. Нагадувати щодня нашим міжнародним партнерам, що Росія в своїх тюрмах і на окупованих територіях за політичними мотивами утримує десятки українців і кримських татар», — наголосила Ірина Геращенко під час Погоджувльної Ради.

Також політик на своїй сторінці на Facebook зазначила, що в тюрмах РФ залишаються більше 60 українців і кримських татар. А на окупованих територіях бойовики утримують десятки українських заручників, при цьому підтверджують нам тільки 20.

«Немає прогресу у пошуку зниклих безвісти, родичі більше 300 українців живуть в постійному жахітті, бо не мають жодної інформації про своїх рідних. Що Україна може і повинна зробити для звільнення всіх? Перше — не забувати про жодного бранця, про жодне прізвище. Друге — нагадувати про політв"язнів і заручників на всіх міжнародних зустрічах, ця тема має бути пріоритетом не лише для України, а й для наших партнерів. Третє — вимагати доступу МКЧХ до тюрем окупованого Донбасу, Криму, до наших бранців в РФ. Четверте — шукати всі можливі шляхи звільнення, пропонувати всі компромісні варіанти, аби витягти наших. Ми й досі не отримали відповіді від РФ щодо 23 росіян, яких готові передати, але, видно, Росії вони не потрібні. П’яте — вимагати збереження санкцій до звільнення всіх заручників і повного виконнання мінських угод. Шосте — ретельно збирати інформацію про всіх причетних до катувань наших героїв, до незаконного утримання», — наголосила Перший заступник Голови В Р.

Ірина Геращенко зауважила: «Всі ці факти мають дійти до українських і міжнародних судів. Й, звичайно, звільнення заручників має турбувати не лише їх рідних, переговорників, дипломатів, владу, а все суспільство, тиснути на РФ і нагадувати світу про наших бранців маємо разом».

Схожі новини