Передплата 2024 «Добра кухня»

У Львові показали унікальну колекцію вишиванок Франка

У Домі Франка показали колекцію вишиванок, які належали родині Франка.

Відомі львів'янки дефілювали в народних строях та дизайнерських вишиванках сучасних майстринь, а також відбувся благодійний аукціон, на якому зібрали 24 тисячі гривень на потреби українського війська.

Усе це присвятили трьом подіям — Міжнародному дню музеїв, Дню вишиванки і Дню Європи.

Розпочала феєрична акція показом вишиванок родини Франків, у якій панував культ вишивки. Саме Іван Франко започаткував моду ще у ХІХ столітті поєднувати вишиванку з європейським костюмом. Каменяр любив вишивку, особливо бойківську, яка, на його переконання, окрім червоного та чорного кольорів, повинна мати ще й вкраплення зеленого.

Франкознавець Наталія Тихолоз демонструвала унікальні експонати, які музей збирав кілька десятиліть, і цікаво розповідала про їхню історію. Помешкання Франків нагадувало писанку — тут були вишивані рушники, подушки, серветки. Особливо всім сподобалася скатертина із вишитим червоно-чорними нитками написом «Чим хата багата тим рада». Зберігається у музеї і вишита білим по білому сорочка, яка за словами Наталії Тихолоз, торкалася тіла поета. Загалом колекція вишиванок у музеї Франка — надзвичайно багата і цікава, вона заслуговує окремої розповіді. Окрім того, за словами директора музею Богдана Тихолоза, музей незабаром привідчинить завісу ще кількох таємниць із цієї царини.

Від демонстрації Франкової колекції перейшли до показу вишиванок із власних родинних скринь, в яких дефілювали відомі львівянки. Одна з ініціаторок цієї акції Оксана Юринець була одягнена у стрій, в якому ходила ще її бабуся. Поруч із народною депутаткою дефілювала наша колега високозамківчанка Оксана Тарнавська також у строї від бабусі. Показ етностроїв відома дизайнерка Роксолана Шимчук доповнювала розповідями про те, що означають елементи вишивок на строях та прикрасах.

Згодом відбувся благодійний аукціон, кошти з якого підуть на потреби українського війська. На нього виставили 30 робіт, які намалювали на гонтах відомі львів'янки під керівництвом Левка Скопа. Про цих ангеликів, яких творили активні львів'янки — журналістки, політики, волонтерки, лікарі, викладачі, учителі — розповідав «Високий Замок» на своїх сторінках. Усі тридцять витворів мистецтв на аукціоні у Домі Франка знайшли свої домівки. Загалом на аукціоні зібрали 24 200 грн на потреби українського війська. Початкова ціна їх була чотириста гривень, деякі ангелики продали навіть за 1, 5 — 2 лисячі гривень. Найбільше художніх творів придбала родина Гичок.

Народний депутат України Оксана Юринець, підбиваючи підсумки цієї яскравої та небуденної акції, сказала: «Українські жінки — найкращі, бо бережуть національні традиції, передають їх від покоління до. Українські чоловіки — найсильніші, бо захищають наш спокій і спокій цілої Європи. Наші люди — найщедріші. Віддадуть навіть останнє на благе діло. Свідчення цього зібрані сьогодні на благочинному аукціоні „Ангели надії“ 24 200 грн, за які частково покриється борг за оптику, яку волонтери купили для нашої розвідки».

На тому ні волонтери, ні активісти, ні працівники Франкового дому не ставлять крапки, а обіцяють ще багато цікавих та оригінальних атракцій.

Схожі новини