Передплата 2024 «Добрий господар»

У Польщі затримали росіянку, яка розпалювала ворожнечу до України

  • 20.05.2018, 11:58
  • 555

Затримана росіянка вела гібридну діяльність за гроші російського олігарха.

Затримана польським Агентством внутішньої безпеки (ABW) громадянка Росії брала участь в організації на території Польщі антиукраїнських акцій за гроші російського олігарха, повідомляє Польське радіо.

Росіянку Єкатєріну Цивільську затримано 17 травня за підозрою у гібридній діяльності проти Польщі. Як повідомляє Агентство внутрішньої безпеки Польщі, жінка брала участь «у спробах консолідації проросійських середовищ у Польській Республіці навколо двох пріоритетних для російської сторони питань: підсилення польсько-української ворожнечі та подолання польської історичної політики та її заміну на російський наратив».

Повідомляється, що затримана була доброю знайомою громадянина Білорусі Алєксандра Усовського, котрий у 2017 році отримав від російського олігарха Константіна Малофєєва 100 тисяч євро на організацію антиукраїнських акцій у Польщі, Словаччині та Угорщині. У Польщі Усовський співпрацював з «Табором Великої Польщі» (Obozu Wielkiej Polski), контакти з цим середовищем мала теж затримана росіянка.

«У кореспондеції між Усовським та Цивільською можна знайти чимало інформації про її діяльність у Польщі, а також її ставлення до подій в Україні», — пише портал. За посередництвом Єкатєріни Цивільської, Усовський шукав у Польщі людей, котрі могли би йому допомогти розповсюджувати російську пропаганду.

В одному з листів Усовський попросив знайти польських журналістів, котрі «не викликають підозр» і мають проросійські погляди. За текст у 1000−1500 знаків Усовський обіцяв 250 злотих. Ці кошти мали би перераховуватися на рахунок Цивільської. Цивільська вказала потенційне видання — «Wprost», а Усовський ствердив, що добре б було там помістити статтю про необхідність виключення України з програми Східного партнерства.

Громадянку РФ після затримання видалено з Польщі.

Схожі новини