Передплата 2024 ВЗ

Екс-нардепа Артеменка, який пропонував Білому дому план примирення України й Росії, допитали у США

  • 20.05.2018, 11:45
  • 477

Позбавленого громадянства та мандата народного депутата України Андрія Артеменка допитала команда спеціального прокурора США Роберта Мюллера

Про це заявив сам Артеменко виданню POLITICO передає Еспресо.

Зокрема, команда Роберта Мюллера зустрічалася впродовж минулого року з Артеменком, який перебуває центрі суперечливого плану покінчити з «конфліктом» з Росією, роблячи тиск на нього з метою отримати детальну інформацію про взаємодію з чиновниками адміністрації президента США Дональда Трампа.

Андрій Артеменко розповів виданню, що агенти ФБР підступали до нього з «різноманітними питаннями» в ході «принаймні» двох інтерв'ю про його «зустрічі та питання, які обговорювалися на різних рівнях американського політичного устрою».

«Серед них — конгресмени, сенатори та представники адміністрації Білого дому», — додав він у телефонній розмові у п'ятницю, 18 травня, після зустрічі з членами команди спецпрокурора Мюллера.

Хоча Артеменко відмовився запропонувати імена конкретних людей, про які запитували ФБР, озвучені ним деталі пролили нове світло на роботу спецпрокурора, який очолює розслідування спроб Росії втрутитися в президентські вибори 2016 року, і чи буде кампанія Трампа сприяти цим зусиллям.

Загалом, за словами Артеменко, йому було представлено список з більш ніж 140 питань, і згодом він має постати під присягою перед великим журі 1 червня.

Артеменко привернув увагу американських розслідувачів через його спроби встановити альтернативний канал для угоди з президентом Трампом, за якого його адміністрація скасувала б антиросійські санкції, введені Білим домом за його попередника Барака Обами. Згідно з «планом Артеменка», в обмін Кремль мав вивести свої війська зі Донбасу, тоді як в країні було б проведено референдум щодо «передачі Криму в оренду» на 50−100 років.

За даним фактом Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження за ст. 111 Кримінального кодексу (державна зрада). Також слідство зібрало докази, що Артеменко отримав громадянство Канади і має паспорт цієї країни.

У результаті в Україні Артеменка позбавили депутатського мандату та громадянства.

Схожі новини