Передплата 2024 ВЗ

Саміт Дональда Трампа і Кім Чен Ина може не відбутися

Зустріч високого рівня між представниками Південної Кореї та КНДР вже скасовано

Північнокорейські дипломати в середу заявили про скасування зустрічі між офіційними особами КНДР та Південної Кореї і про загрозу плану переговорів Дональда Трампа з Кім Чен Ином.

Північнокорейське інформаційне агентство KCNA цитує заступника міністра закордонних справ Кім Ке Гвана, який заявив, що доля саміту КНДР-США, а також двосторонніх відносин, стане зрозумілою, якщо Вашингтон зробить заяву про те, що план денуклеаризації для Північної Кореї буде «у стилі Лівії». Мова про те, щоб порозуміння не було одностороннім.

— Якщо Сполучені Штати намагаються загнати нас в кут і змусити нас в односторонньому порядку відмовитися від своєї ядерної програми, то ми не зацікавлені в такому діалозі, і ми не бачимо, за такої ситуації, можливості проведення зустрічі «Північна Корея — США» — пояснив Кім Ке Гван.

— Раніше ми оголосили про свій намір провести денуклеаризацію Корейського півострова, а також дали ясно зрозуміти, що є необхідною умовою для припинення ворожої політики погроз і шантажу США щодо Північної Кореї, — сказав заступник глави МЗС.

Північнокорейці також висловили невдоволення спільними військовими навчаннями збройних сил Південної Кореї і Сполучених Штатів Америки. З цієї причини у середу була скасована зустріч високого рівня осіб двох корейських країн.

Нагадаємо, раніше Північна Корея заявила, що наступного тижня закриє полігон для ядерних випробувань, а зустріч Кім Чен Уна з Дональдом Трампом планується провести 12 червня в Сінгапурі. У неділю держсекретар Майк Помпео заявив, що Сполучені Штати не погодяться скасувати санкції проти Північної Кореї, якщо вона повністю не відмовиться від своєї ядерної програми.

Агентство Reuters припускає, що заява Кім Ке Гвана свідчить про те, що Пхеньян не має наміру виконувати ці вимоги.

Схожі новини