Передплата 2024 ВЗ

«Російськомовні жителі Донбасу хочуть бути з Україною», — Волкер

  • 16.05.2018, 12:39
  • 638

Навіть російськомовні мешканці Донбасу, етнічні росіяни, хочуть, щоб Донбас повернули Україні, що повністю суперечить кремлівській риториці.

Про це в інтерв’ю «Голосу Америки» сказав спецпредставник державного департаменту США у справах України Курт Волкер.

Він відзначив, що таке бажання висловлювали всі люди, з якими він спілкувався під час відвідування Донбасу.

За словами Волкера, мешканці Донбасу постійно відчувають стрес і тиск, що дуже виснажує.

«Цікаво, що всі вони (люди, з якими спілкувався Волкер, — ред.) спілкувалися російською, це, очевидно, етнічні росіяни. Всі вони проживають тут і кажуть, що найголовніше це мир, і що територію необхідно повернути Україні. Вони про це дуже чітко заявили», — сказав він.

«Коли ми чуємо від російської влади, що російськомовне населення налаштоване проти України, відчуває загрозу, що це етнічний конфлікт, то це, очевидно, не так», — сказав Волкер.

Він додав, що тиск відчувають і представники ОБСЄ, зокрема, у тому, що з лютого їм складно отримати доступ до українсько-російського міжнародного кордону. Представники ОБСЄ припускають, що Росія має, що приховувати, якщо їх не допускає.

«Росіяни намагаються змусити українців і міжнародну спільноту спілкуватися з маріонетковими режимами — так званими Донецькою і Луганською народними республіками — однак вони насправді не мають контролю (над цією територією — ред.), і тому потрібно говорити з росіянами, щоб мати змогу ефективно спілкуватись про такі речі», — сказав Волкер.

Схожі новини