Передплата 2024 «Добрий господар»

Львівська облрада планує збудувати на Сихові меморіал Небесній сотні

  • 15.05.2018, 18:35
  • 554

Натомість 70 відсотків сихівчан підтримують ідею створення громадського простору біля кінотеатру Довженка.

Депутати Львівської облади ухвалили рішення щодо спорудження монумента Героям Небесної Сотні у Львові. За це рішення проголосував 61 депутат під час засідання сесії у вівторок, 15 травня.

Згідно із рішенням, у бюджеті розвитку Львівщини на 2018 рік передбачать кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації та спорудження монумента у Львові.

Депутати Львівської облради мають намір звернутися до Львівської міськради щодо погодження місця встановлення цього пам’ятника у сквері біля кінотеатру ім. О. Довженка на проспекті Червоної Калини та проситимуть виділити під його будівництво відповідну земельну ділянку. Крім цього, Львівську міськраду проситимуть співфінансувати його спорудження.

Проте, як прокоментував ZAXID.NET головний архітектор Львова Юліан Чаплінський, площа перед кінотеатром ім. О. Довженка не підходить для спорудження такого монумента.

«Хочу зауважити, що я, головний архітектор міста, не є проти вшанування пам’яті наших героїв громадою Львова. Однак, на мою думку, і на думку членів містобудівної ради міста, авторів генплану Львова і генплану Сихова, обране ініціативною групою місце біля кінотеатру ім. О. Довженка для цього не підходить. Це — місце для того, щоб історія творилася, а не меморіалізувалася. Важко уявити серйозний меморіал на фоні піцерії, кінотеатру, спортклубу і дитячих майданчиків, які там є. Тим часом сакральна та меморіальна функція підходять території на протилежній стороні проспекту Червоної Калини, біля церкви Різдва пресвятої Богородиці або у сквері папи Івана Павла ІІ», — прокоментував головний архітектор Львова.

За його словами, на Сихові є критично мало громадських просторів. Ідею створення громадського простору заклали у Стратегію розвитку Сихова, затверджену у лютому цього року.

«Громадська організація „Кращий Сихів“ ініціювала соціологічне дослідження щодо якості життя на Сихові, опитували мешканців. Це дослідження показало потребу у створенні якісних публічних просторів. Також з’ясувалося, що близько 70% сихівчан не підтримують спорудження пам’ятника на площі перед кінотеатром», — зазначив Юліан Чаплінський.

За його словами, сьогоднішнє рішення Львівської облради має декларативний характер. «Проект меморіалу Героям Небесної Сотні, який нещодавно презентували губернаторові, немає легітимності. З таким самим успіхом можна було б презентувати прооект вертолітного майданчика вежі Ратуші, що є нонсенсом», — критично зауважив головний архітектор.

Проте він запевнив, що рекомендуватиме голові Львівської міськради розглянути рішення Львівської облради на сесії Львівської міськради.

Схожі новини