Передплата 2024 «Добрий господар»

УПЦ КП розповіла про дії Росії з метою перешкодити автокефалії

  • 13.05.2018, 14:58
  • 539

Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП) звинуватила Росію і прокремлівські політичні сили у втручанні в процес визнання автокефалії православної церкви в Україні.

Про це йдеться в зверненні Священного Синоду УПЦ КП.

«Відомі численні факти політичного і державного втручання з боку Російської Федерації і прокремлівських політичних сил в Україні в процес визнання (автокефалії — Ред.) з метою перешкодити йому», — йдеться у зверненні.

За допомогою дипломатичних та інших каналів в інтересах влади РФ і Московської патріархії здійснюється тиск на Константинопольський Патріархат, інші Помісні православні церкви.

«Прокремлівські політичні структури в Україні організували збір підписів, які, на їхню думку, повинні» засвідчити небажання «православних в Україні підтримати розпочату справу.» Використовуючи свій вплив, в тому числі фінансовий, на керівництво Митрополії Московського Патріархату в Україні, ці політичні структури поширюють «підписні листи» в парафіях Московського Патріархату в Україні — хоча жодного публічного церковного розпорядження робити це не було зроблено", — сказано в заяві.

У зв'язку з цим, УПЦ КП висловила протест проти втручання РФ у церковні справи, проти використання прокремлівськими політиками свого впливу в керівних структурах Митрополії Московського Патріархату в Україні з метою перешкодити визнанню автокефалії.

«Вважаємо, що своїми діями вони порушують законодавство України, розпалюють міжконфесійну ворожнечу, втручаються в справи релігійних організацій, спонукають одні релігійні організації втручатися в справи інших», — заявили в УПЦ КП.

В УПЦ КП закликали «архієреїв, духовенство і віруючих, які перебувають у складі Московського Патріархату в Україні, не брати участь в політичних провокаціях прокремлівських сил, не ставати заручниками їх прагнення реваншу і повернення до влади».

Разом з тим, УПЦ КП знову застерегла всіх від участі в провокаціях, спрямованих на розпалення міжконфесійної ворожнечі.

Схожі новини