Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Прорив у медицині: вченим вдалося вилікувати діабет

  • 12.05.2018, 20:59
  • 2 019

Вченим з США і Японії вдалося знайти ефективний метод лікування цукрового діабету першого типу.

Як передає «Медик Форум», співробітники Медичного центру Дитячого госпіталю Цинциннаті і Йокогамского міського університету виростили в умовах лабораторії тканини, об'єднавши людські стовбурові клітини, клітини мишей та інші біологічні матеріали.

Впровадження цих тканин в організм мишей, що хворіють на діабет 1-го типу, посприяло позбавленню від хвороби.
Йдеться про так звані панкреатичні острівці, які представляють собою скупчення клітин підшлункової залози. У форматі in vitro вчені спостерігали за тим, як панкреатичні острівці запускають процес самоконденсаціі, при якому здійснюється нове вироблення гормонів.

Сформувавши з різноманітного складу клітин подібні острівці, вчені пересадили їх хворим мишам, в організмі яких ці скупчення клітин функціонували як частина рідної ендокринної системи. Вони виробляли інсулін і забезпечували контроль глюкози в крові, що і призвело до згасання симптомів діабету.

«Ймовірно, в майбутньому люди зможуть позбутися від цієї хвороби завдяки їх власних тканин, вирощеним в лабораторії», — заявили автори дослідження.

Відзначимо, діабет 1-го типу — це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза втрачає здатність самостійно виробляти інсулін, оскільки бета-клітини, які синтезують гормон, руйнуються через помилкові атак імунної системи. Це серйозне порушення обміну речовин, яке може викликати гострі і хронічні ускладнення.

Схожі новини