Передплата 2024 «Добра кухня»

«Пам'ятник дірявому бюджету»

На місці радянського діяча — питний фонтан-бювет

На вихідні нарешті обіцяють запустити в роботу питний фонтан на площі Маланюка. Він постав на місці демонтованого пам’ятника радянському письменнику Степану Тудору. Нагадаємо, цей монумент знесли в рамках Закону «Про декомунізацію».

Хоча фонтан-бювет встановили торік (обіцяли відкрити ще 15 серпня 2017 року), але через брак коштів з нього так і не потекла вода… Через це львів’яни жартівливо назвали його пам’ятником швейцарському сиру, або пам’ятником дірявому бюджету. Остання жартівлива назва походить від того, що бювет складається з трьох великих дірок, куди вмонтовані шланги для води. Журналіст «ВЗ» вирушила на площу Маланюка, щоб подивитися на новинку. На жаль, втамувати спрагу я не змогла. Бювет ще не працював. Відомо, тут можуть напитися чистої води не лише містяни, а й їхні домашні улюбленці. Як розповів «ВЗ» начальник відділу комунального господарства Галицької районної адміністрації Ігор Савка, фонтан-бювет під’єднаний до міського водогону. «Вода, яку подає „Львівводоканал“, якісна, цілком безпечна для пиття, бо підприємство має хороші водоочисні споруди», — каже чиновник.

Фото автора
Фото автора

Зауважила, діти радо граються біля фонтана, деякі навіть засувають у дірки свої голови. «Хочемо пити, але вода ще не тече, — каже 12-річна Анна, яка мешкає на сусідній вулиці і часто приходить гратися з друзями біля фонтана. — Він нам подобається. Такий красивий, оригінальний. Але біля нього є резервуар з брудною водою. Ми це називаємо кашею-малашею».

Нагадаємо, реконструкція площі Маланюка стартувала у 2016 році. Громадське місце замостили новою бруківкою, встановили освітлення, нові оригінальні лавочки. Бюджет оновлення площі — майже мільйон гривень. Фонтан-бювет теж встановили за бюджетні гроші.

Схожі новини