Передплата 2024 «Добрий господар»

У Канні за перемогу змагається «Донбас»

Український режисер Сергій Лозниця представив свою стрічку на престижному кінофестивалі

9 травня відбулася світова прем’єра стрічки «Донбас» Сергія Лозниці. Фільм відкрив секцію «Особливий погляд» 71-го Каннського фестивалю та буде змагатися за премії цієї конкурсної програми.

У Канні фільм представили Сергій Лозниця та українська творча група стрічки — продюсер Денис Іванов, актори Наталя Бузько, Георгій Делієв, Вадим Дубовський, Сергій Сміян та Людмила Смородіна.

Сценарій фільму заснований на документальних матеріалах. Сергій Лозниця розповідає про події на сході України. У центрі уваги — люди, вимушені пристосовуватися до життя в умовах, коли розпадаються інститути влади, сімейні та професійні зв’язки, коли речі перестають називатися своїми іменами. «Донбас» — антивоєнна стрічка, герої якої — жертви обставин. «Де грань між фактом та вимислом? Чи можливо зберегти здоровий глузд і людську гідність у таких умовах?» — тема фільму. Зйомки проходили цієї зими у Кривому Розі.

«Я щасливий, що зможу поділитися фільмом з найвимогливішою, досвідченою та чутливою публікою — журі та глядачами Каннського фестивалю. Для мене дуже важливо звернути увагу творців та політиків на проблему Донбасу. Наскільки я можу судити, це головна проблема нашого часу. Йдеться не про один регіон, країну або політичну систему, а про людство і цивілізації в цілому. Про кожного з нас — сьогодні», — сказав Сергій Лозниця.

«Донбас» створювався в копродукції Німеччини, України, Нідерландів, Франції та Румунії. Стрічка стала однією із переможців Восьмого конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно. У рамках конкурсної програми «Особливий погляд» буде показано 15 фільмів. Головою журі «Особливого погляду» цього року став актор і режисер Бенісіо дель Торо. Лауреатів оголосять на церемонії закриття Каннського фестивалю, яка відбудеться 19 травня у Палаці фестивалів і конгресів.

Довідка «ВЗ»

Сергій Лозниця — один з найвідоміших у світі українських режисерів ігрового і документального кіно. Його фільм «Щастя моє» (2010) став першою українською стрічкою часів незалежності, яка брала участь в офіційному конкурсі Каннського фестивалю. Також в офіційній програмі Канна відбулися прем’єри інших картин Лозниці, створених за участі України, — «Майдан» (2014) та «Лагідна» (2017). Документальну картину Сергія Лозниці «Аустерліц» було номіновано на премію Європейської кіноакадемії за найкращий документальний фільм 2017 року.

Схожі новини