Передплата 2024 «Добра кухня»

«Газпром» передумав припиняти транзит газу через Україну

  • 10.05.2018, 18:19
  • 441

Росія не проти збереження газового транзиту до Європи через Україну і готова до консультацій з Києвом з цього питання.

При цьому раніше керівництво російського газового монополіста — державної компанії «Газпром» — заявляло про готовність розірвати транзитні контракти з Україною і навіть надіслало відповідні документи до Стокгольмського арбітражу.

Як заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, російська влада не проти збереження транзиту певних обсягів російського газу через Україну до Європи, однак «Північний потік-2» теж є важливим.

«Президент [Росії Володимир] Путін вже говорив, і про це говорило керівництво „Газпрому“, і керівництво міністерства енергетики, що ми не проти того, щоб зберігся певний обсяг транзиту через Україну. Головне, щоб це було економічно обґрунтовано, а не політично нав’язано. І ми до таких консультацій з українською стороною готові», — зазначив Лавров, якого процитувала агенція «Інтерфакс-Україна».

При цьому міністр заявив про важливість проекту «Північний потік-2», в тому числі для Європи.

«Але в тому, що „Північний потік-2“ необхідний, ніяких сумнівів немає. Це економічно абсолютно виправданий і вигідний для Європи проект», — сказав він.

Крім того, Лавров нагадав, що протяжність труби Північного потоку-2 буде майже вдвічі коротша, ніж «труба, яка зараз доходить до Німеччини» через Україну, і вартість транзиту буде десь в півтора рази дешевшою.

Раніше голова правління Газпрому Олексій Міллер заявив, що після запуску газопроводів «Північний потік-2» і «Турецький потік» транзит російського газу через Україну скоротиться вдесятеро. При цьому російські ЗМІ, апелюючи до статистики, наголошували, що навіть після повноцінного запуску «Північного потоку-2» він не зможе повністю покрити потреби Європи у газі, через що нові транзитні контракти з Україною є неминучими.

Раніше канцлерка Німеччини Ангела Меркель та віце-президент Європейської Комісії у справах енергетичного союзу Марош Шефчович заявили, що після запуску «Північного потоку-2» транзит до Європи російського газу через Україну має бути збережений.

Термін дії чинних наразі транзитних контрактів між РФ і Україною закінчується 31 грудня 2019 року.

Схожі новини