Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Митрополит Московського патріархату публічно підтримав автокефалію Української православної церкви

  • 09.05.2018, 14:42
  • 1 673

Митрополит УПЦ Московського патріархату Александр Драбинко публічно підтримав надання автокефалії українській православній церкві.

Про це він написав у своєму блозі на Lb.ua, передає Громадське радіо.

«Незалежно від результатів рішення Вселенського Патріарха я хочу сьогодні публічно підтримати ідею автокефалії Української Церкви. Причому роблю це свідомо, добре розуміючи всі ризики, які накликає на мене ця позиція. Справа в тому, що, проаналізувавши майже столітню історію боротьби українських православних християн за автокефалію, я зрозумів: альтернативи канонічній самостійності нашої Церкви просто не існує», — зазначено в статті.

На думку митрополита Драбинка, одна з причин такого рішення — це те, що питання статусу церкви має не стільки церковний, скільки церковно-політичний характер.
Окрім цього, зазначив Драбинко, «перебування Православної Церкви в юрисдикції Москви призвело до того, що остання почала використовувати церковні структури як інструменти свого політичного впливу».

Митрополит додав, що автокефалія церков завжди пов’язана за становленням національних держав і навів приклади країн балканського регіону. За словами Драбинка, останнім часом довіра громадян України до ієрархів Московського Патріархату і до УПЦ як інституту почала падати.

«Ініціативу глави держави варто підтримати тому, що з моральної точки зору альтернативи автокефалії немає. Адже тільки автокефалія може сьогодні стати інструментом відновлення єдності. Дозволивши, по-перше, подолати наслідки трагічного розколу в Українському православ’ї, а по-друге, відновити довірчі відносини між Церквою та українським суспільством», — зазначив митрополит.

Нагадаємо, Петро Порошенко написав до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія офіційне звернення щодо створення в Україні єдиної і незалежної православної церкви. Перед тим він прийняв це звернення від Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви.

Водночас в УПЦ Москсовського патріархату не підтримали ідею автокефалії. 19 квітня, у парламенті ухвалили постанову про підтримку звернення президента Петра Порошенка до вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні. «За» проголосували 268 депутатів. «Проти» — 36, ще троє утрималися. Пізніше повідомлялося, що Вселенський Патріархат розпочинає процедури, необхідні для надання автокефалії Українській Православній Церкві.

Схожі новини