Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Євросоюз дотримуватиметься ядерної угоди з Іраном

  • 09.05.2018, 13:13
  • 536

Європейський Союз буде дотримуватися ядерної угоди з Іраном, попри вихід з неї США.

Про це в середу, 9 травня, заявила представниця Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні, передає DW.

«До тих пір, поки Іран продовжуватиме виконувати свої ядерні зобов'язання… ЄС зобов'язується продовжувати повне і ефективне виконання ядерної угоди», — йдеться у її заяві.

Європейський Союз також пообіцяв не запроваджувати санкції проти Ірану. «Відмова від санкцій є важливою частиною угоди», — заявила Могеріні. Тому Є С підкреслює, що відмова від санкцій буде збережена.

Нагадаємо, 8 травня президент США Дональд Трамп оголосив про вихід США із ядерної угоди з Іраном. Відповідний меморандум він підписав у Білому домі. За його словами, ця угода «неякісна по своїй суті». Він також оголосив про відновлення санкцій щодо Ірану, дія яких була призупинена за умовами угоди.

В Ірані це рішення назвали незаконним та нелегітимним. Вихід США з угоди також різко розкритикувала міжнародна спільнота.

Нагадаємо, укладена влітку 2015 року угода передбачає дозвіл на мирне використання Іраном атомної енергетики в обмін на обіцянку Тегерана не розробляти атомну зброю. Іран з одного боку та США, Німеччина, Франція, Великобританія, Росія та Китай — з іншого, домовилися, що Тегеран суттєво обмежить свою атомну програму в обмін на скасування економічних санкцій.

У свою чергу, Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), яке щоквартально звітує про виконання Іраном угоди, поки що постійно підтверджувало, що країна дотримується взятих на себе в рамках домовленостей зобов'язань.

Схожі новини