Передплата 2024 «Добрий господар»

В Україні заборонили чимало популярних лікарських препаратів: перелік

  • 09.05.2018, 12:12
  • 1 811

Державна служба з лікарських зacoбів та контролю за наркотиками заборонила до використання на території України ряд відомих лікарських препаратів.

Серед причин заборон — летальні випадки після прийому засобів, невідповідність складу або контрабанда, про це повідомляє ТСН.

Зокрема до списку заборонених потрапили наступні препарати.

1. Аспірин

Ввели тимчасову заборону на серію препарату «Ацетилсаліцилова кислота» (аспірин). Це стосується ліків виробництва української фармацевтичної компанії «Лубнифарм». Причиною стало те, що від застосування препарату померла людина. Йдеться про лікарський препарат серії 150 717 («Ацетилсаліцилова кислота», таблетки по 500 мг у блістерах No10).

2. Амброксол

Серію популярних в Україні таблеток «Амброксол», які виробляє фармацевтична компанія «Лекхім-Харків» заборонили. Препарат від кашлю серії 20 315, «Амброксол», таблетки 0,03 № 20 незареєстрований в Україні і виготовлений для ринку Республіки Узбекистан.

3. Серія вакцин для профілактики дифтерії, правця та поліомієліту

Серію вакцин для профілактики дифтерії, правця та поліомієліту тимчасово заборонили. Таке розпорядження видала Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками. Причиною заборони став летальний випадок на Тернопільщині. У документі повідомляється, що при використанні в Тернопільській області вакцини для профілактики поліомієліту серії Р3А501V (суспензія для ін'єкцій по 5 мл (10 доз) у флаконах № 10, виробництва Санофі Пастер, Франція) було зафіксовано летальний випадок. У зв'язку з цим вказано заборонити реалізацію та застосування імунологічного лікарського препарату «Імовакс Поліо вакцина для профілактики поліомієліту інактивована». За кілька годин після щеплення від дифтерії померла 6-місячна дівчинка. Чи справді вакцина спричинила смерть — ще встановлюють. Заборонена також вакцина для профілактики дифтерії, правця та коклюшу серії 282P6016А з цільноклітинним компонентом коклюшу, що виробляється в Індії.

4. Ентеросгель

В Україні заборонили частково продаж і застосування препарату проти інтоксикації «Ентеросгель». Про це йдеться в розпорядженні Держслужби з лікарських засобів та контролю за наркотиками. тимчасову заборону на «Ентеросгель» (серія 2 531 217, паста для перорального застосування, 70 г/100 г по 405 г в контейнері, по 1 контейнеру в коробці з картону, виробництва української компанії «ЕОФ «КРЕОМА-ФАРМ») введено по через невідповідність вимогам до реєстраційного посвідчення за показником «рН» (показник завищений). Від Держлікслужби Одеської області надійшло повідомлення про те, що препарат «Ентеросгель» фармацевтичної компанії «ЕОФ «КРЕОМА-ФАРМ», який застосовують під час отруєнь, реалізовувався з порушенням методів контролю якості. У вмісті препарату завищений показник pH (водневий показник). Розпорядження про тимчасову заборону № 3942−1.¼.0/17−18 від 04.05.2018 року.

5. Вакцина проти туберкульозу

В Україні тимчасово заборонили болгарську вакцину БЦЖ. Це сталося після смерті немовляти на Сумщині. Державна служба лікарських засобів заборонила і продаж, і застосування вакцини проти туберкульозу серії 297 виробництва Болгарії. Держлікслужба має відкликати Розпорядження № 1799−1.1.¼.0/17−18 від 28.02.2018 року. Вакцина БЦЖ серії № 297 була поставлена ​​в Україну у вересні 2017 року (термін придатності — кінець лютого 2020 року) і станом на початок лютого 2018 р. використано 59 131 доз вакцин, зокрема в Сумській області — 6 874 дози.

Схожі новини