Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Реліквія української церкви, ікона, яку визнали чудотворною понад два роки гастролює в Росії

  • 09.05.2018, 10:40
  • 1 189

Українську ікону «Призри на смирення» вивезли до Москви. Образ, який у 93-тому відбився на склі, з того часу визнали чудотворним.

Ікона стала реліквією Української церкви і офіційно зберігається у Веденському монастирі у Києві. Але попри неоголошену війну з Росією, образ Божої матері Православна церква Московського патріархату відправила на гастролі. Про це повідомляє ТСН.

Три дні тому Ікону Богородиці «Призри на смирення» привезли до каплички у московському районі Гольяново. Пробуде вона там ще тиждень — це вже проанонсували московські попи.

У той же час у Веденському чоловічому монастирі у центрі Києва всередині той самий образ. Поряд з іконою - скло, на якому лик Богородиці і маленького Ісуса відбився 26 років тому. Скло з монастиря не вивозять. А от чи справжня ікона нині у храмі — незрозуміло. Адже таку саму Богородицю возять містами Росії вже понад два роки.

У Краснодарі українська ікона «Призри на смирення» була півроку тому. До цього її возили в Хабаровськ, Усурійськ, Находку, знову в Москву та ще в десяток російських міст. І всюди до Богородиці величезні черги.

Міністр культури України про те, що чудотворна ікона гастролює Російською Федерацією, дізнається від ТСН. Обіцяє розібратись. І додає — якщо в Росії нині оригінал образа, то це злочин. «Це контрабанда. Ми з Російською федерацією зараз не співпрацюємо і не обмінюємось музейними експонатами та артефактами», — каже Євген Нищук.

Священики Московського патріархату з Веденського монастиря Києва заспокоюють — справжній образ завжди стоїть у храмі української столиці. А на виїзді — копія, яку майстри малювали з благословення.

Де нині перебуває саме той образ, який відбився на склі і через це ікону визнали чудотворною — залишається загадкою. Віряни готові стояти в чергах і до копії.

Схожі новини