Передплата 2024 «Добра кухня»

Bellingcat оприлюднила імена і фото причетних до обстрілу мирних жителів Маріуполя у 2015 році

  • 07.05.2018, 19:43
  • 598

Міжнародна дослідницька група Bellingcat опублікувала дані про причетних до обстрілу мирних кварталів Маріуполя 24 січня 2015 року, коли щонайменше 30 людей загинули і десятки були поранені.

Про це повідомляє «112 Україна».

«Повну версію звіту про виявлення дев'яти російських офіцерів, що брали участь в операції, яка призвела до загибелі 30 мирних жителів міста Маріуполь, буде опубліковано пізніше протягом поточного тижня. Сьогодні ж ми публікуємо імена встановлених нами осіб, а також зразки телефонних переговорів, що дозволили їх ідентифікувати», — йдеться в повідомленні.

Команда Bellingcat встановила, що артилерійський удар по Маріуполю 24 січня 2015 року здійснили з території, підконтрольної РФ. Керували і спостерігали за виконанням чинні російські військовослужбовці. Групі дослідників вдалося встановити особи дев'яти російських офіцерів, у тому числі генерала, двох полковників і трьох підполковників, які брали безпосередню участь в операції.

Крім того, Bellingcat встановила, що за день до обстрілу Маріуполя з Росії на територію України переправили дві батареї ракетних систем залпового вогню (РСЗВ). Рано-вранці 24 січня 2015 року їх розгорнули поблизу с. Безіменне, а після обстрілу Маріуполя повернули на територію Росії.

Під час аналізу даних команда дослідників встановила двох російських генералів, які брали участь у доборі та призначенні російських артилеристів на керівні посади на сході України.

Наголошується, що розслідування засноване на доступі до аудіо — і відеоматеріалів, які українська влада подала до Міжнародного суду ООН для розгляду справи проти РФ. Цю інформацію передали кільком міжнародним дослідницьким ЗМІ для отримання незалежної оцінки.

В результаті Bellingcat і партнери змогли проаналізувати багато перехоплених телефонних переговорів між учасниками збройного конфлікту, які на момент обстрілу знаходилися в районі Безіменного. Події, імена та місця розташування, метадані дзвінків перевірили, використовуючи відкриті дані, у тому числі супутникові знімки, пости в соцмережах і зразки голосів з публічних виступів деяких зі встановлених людей. Завдяки детальному аналізу ідентифікували окремих осіб і конкретні військові підрозділи, а крім того зробили реконструкцію подій, які призвели до обстрілу житлових кварталів Маріуполя.

Дослідники Bellingcat встановили таких російських офіцерів, які командували батареєю РСЗВ на різних рівнях в день обстрілу Маріуполя або давали цілевказівку з іншого району на сході України

Генерал-майор Степан Степанович Ярощук

Олександр Іожефович Цаплюк, позивний «Горець»

Олександр Анатолійович Муратов

Власов Максим Володимирович, позивний «Югра»

Сергій Сергійович Юрченко, позивний «Воронеж»

Олександр Валерійович Грунчев, позивний «Терек»

Нагадаємо, 24 січня 2015 року бойовики обстріляли мирних жителів Маріуполя. Повідомлялося, що бойовики випустили по місту три боєкомплекти «Градів» з боку н. п. Саханка/Заїченко.

Через деякий час опублікували список загиблих і поранених. В ОБСЄ заявили, що квартали Маріуполя атакували з територій, підконтрольних так званій «ДНР».

Сьогодні, 7 травня, глава СБУ Василь Грицак під час брифінгу повідомив, що Служба безпеки України встановила причетність кадрових російських військових до трагічного обстрілу Маріуполя в 2015 році.

Схожі новини