Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На проектування сміттєпереробного заводу — 120 днів!

Переможець тендеру відвідав два польські міста і переконався, що такі заводи не мають неприємного запаху та шкоди для довкілля

Нарешті оголошено переможця конкурсу, який займатиметься розробкою проектної документації для зведення сміттєпереробного заводу на вулиці Пластовій, 13, що у Львові. Це ТОВ «Інститут проектування «Комфортбуд». Компанія має 120 днів, аби виготовити проект заводу (комплекс буде зменшувати об’єм побутових відходів, які згодом будуть відправляти на захоронення).

Хоча компанія-переможець і має чималий досвід проектування різних об’єктів (ТЦ «Вам», ТОВ «Радехівський цукор, завод Bader, навчальний центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості на вул. Княгині Ольги, завод санітарної кераміки ЗАТ «Славутський комбінат «БУДФАРФОР»), але проектування сміттєпеерробного заводу називає викликом для себе.

Фото з архіву ЛКП “Зелене місто”. Це візуалізація майбутнього заводу з переробки сміття на вулиці Пластовій.
Фото з архіву ЛКП “Зелене місто”. Це візуалізація майбутнього заводу з переробки сміття на вулиці Пластовій.

Директор «Інституту проектування «Комфортбуд» Андрій Вишневський на брифінгу порівняв сміттєвий досвід Львова з… Польщею. «Хоча поляки й почали сортувати сміття набагато раніше від нас (на початку 2000-х років), однак культура сортування відходів вдома досі не увійшла у їхню звичку, — наголошує пан Андрій. — Саме тому більшість побудованих у Польщі сміттєпереробних заводів (понад 160) зорієнтовані на переробку як сортованого, так і несортованого сміття».

Фахівці «Комфортбуду» відвідали два сміттєпереробні заводи у Польщі - в Ольштині та Стальовій Волі. «Приємно вразило, що під час перебування поблизу території заводу, не відчувалось жодних неприємних запахів, - каже пан Андрій Вишневський.

На розроблення проекту та зведення сміттєпереробного заводу залучать 35 мільйонів євро — грант та кредит. Директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря додав, що загальна вартість проектації заводу? 4,4 млн. грн, оплата коштів — після виконаних робіт. «Через систему ProZorro було оголошено тендер, дотримано необхідні терміни, — каже Вадим Ноздря. — Саме львівська компанія підтвердила відповідність усіх кваліфікаційних вимог. Ці вимоги нам рекомендували фахівці Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), компанії Egis. Серед основних кваліфікаційних вимог — обов’язковий досвід проектування не менше двох об’єктів площею 6 тисяч метрів квадратних (за останні п’ять років). Добре, що саме у Львові є проектна організація, яка має такий досвід, штат працівників і відповідає всім міжнародним вимогам».

«Ми будемо займатися лише проектуванням заводу, а не його будівництвом, — сказав Андрій Вишневський у коментарі для „ВЗ“. — Це буде не комплексне проектування, а лише техніко-економічне обґрунтування. Ця документація необхідна для того, щоб пройти етап експертизи та отримати дозвіл на будівництво. Після цього замовник буде проводити тендер на будівництво. Фірма, яка виграє, має розробити робочу документацію, за якою будуватиме завод».

Чим займається проектна організація «Комфортбуд»? На сайті компанії пише, що у сфері їхньої діяльності — проектування об’єктів будь-якої складності, адаптація іноземних проектів до державних будівельних норм України, авторський нагляд за будівництвом, капітальне будівництво. Інститут проектування «Комфортбуд» розпочав свою діяльність у 2003 році, як проектний підрозділ будівельної фірми. З 2006 року працює як самостійна проектна компанія.

Схожі новини