Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Небезпечні кліщі: на Львівщині на хворобу Лайма захворіло 17 людей

  • 07.05.2018, 14:48
  • 781

На Львівщині активізувалися кліщі, що переносять збудник хвороби Лайма. За чотири місяці цього року це захворювання діагностували вже у 17 людей (торік в такий же період — у 10).

Про це повідомила завідувачка відділу особливо небезпечних інфекцій львівського обласного лабораторного центру Ірина Куліш, передає ZAXID.NET.

Серед хворих, в яких через укуси кліщів розвинулася хвороба Лайма — 11 львів’ян, три мешканці Золочівського району, по одному хворому — у Дрогобицькому, Яворівському і Буському районах.

На щастя, не всі кліщі переносять збудник хвороби Лайма. У львівському обласному лабораторному центрі провели 61 дослідження кліщів, які принесли люди, з них лише сім кліщів були заражені бореліями. Якщо люди, до тіла яких присмоклалися ці комахи (шестеро львів’ян і один мешканець Яворівського району) пройдуть профілактичне лікування, то, за словами Ірини Куліш, їм вдасться уникнути хвороби Лайма.

Цьогоріч кліщі активізувалися дуже рано, цьому сприяла погода. Перші повідомлення про укуси кліщів почали надходити з 23 березня. На Львівщині є доволі багато кліщів, які переносять хворобу Лайма. Торік в області, за словами Ірини Куліш, було зареєстровано 310 випадків захворювання на хворобу Лайма (у 2016 році — 150). Цього року вже зафіксовано 17 випадків хвороби Лайма.

У травні триває пік активності кліщів, тож медики радять відповідно одягатися, вирушаючи на відпочинок на природу (аби максимально закрити тіло) і ретельно оглянути близьких, тварин після повернення з прогулянок. Ризик зараження на хворобу Лайма залежить від тривалості присмоктування. Якщо кліщ був на тілі менше ніж добу, ймовірність інфікування доволі мала, проте після третьої доби наближається до 100%. Тривалість інкубаційного (прихованого) періоду під час хвороби Лайма становить від однієї до 60 діб, найчастіше — 14 діб.

Нагадуємо, що хвороба Лайма — інфекційне захворювання, з яким, як кажуть лікарі, легковажити не можна. Недуга може мати хронічний або гострий перебіг і уражати серце, суглоби, нервову систему і шкірні покриви. Тож якщо помітили на тілі кліща чи червоні плями невідомого походження, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Схожі новини