Передплата 2024 ВЗ

Науковці рекомендують на Львівщині висаджувати обліпиху, аби відновити забруднені нафтою ґрунти у Бориславі

  • 07.05.2018, 11:00
  • 1 307

Обліпиха є найбільш перспективною культурою для фіторекультивації нафтозабруднених грунтів.

На території м. Борислава в 2017 році відділенням фізико-хімії горючих копалин інституту фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л. М. Литвиненка проведено екологічний моніторинг підземних вод, загазованості, забруднення ґрунтів під час моніторингових спостережень досліджувались проблеми загазованості території Бориславського нафтогазового родовища, забруднення ґрунтів поблизу об’єктів нафтовидобувної інфраструктури (вул Б. Хмельницького) та в районі озокеритної шахти, поверхневі води р. Тисмниця, Раточинка та підземні води.

Про це повідомили у Бориславській міській раді, передає ZIK

Спостереження відділенням фізико-хімії горючих копалин інституту фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л. М. Литвиненка показали, що основні чинники загазованості м. Борислава — геогенна міграція вуглеводневих газів через тектонічні порушення та техногенна міграція є явищами постійними у часі і такими, які не можуть бути ліквідованими повністю, а вимагають сталих зусиль і заходів із зменшення їх впливу на довкілля, поверхневі та підземні води, зокрема, води більшості криниць забруднені фенолом.

Ґрунти поблизу об’єктів нафтовидобувної інфраструктури забруднені міддю, цинком, кобальтом, нікелем, свинцем, кадмієм, ванадієм. Вміст нафтопродуктів коливається в широких межах від 0,6−8%.У шахту постійно поступають ґрунтові води, пов’язані з гальковиком та інфільтраційні води тощо.

Відділенням фізико-хімії горючих копалин інституту фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л. М. Литвиненка встановлено що обліпиха є найбільш перспективною культурою для фіторекультивації нафтозабруднених грунтів, в тому числі відвалів озокеритовидобутку. Після закладення у 2008 році 5 дослідних ділянок загальною площею 100 кв м відбулось поступове розростання обліпихових куртин, площа яких збільшилась до кінця 2012 року в 4 рази, в порівнянні з 2008 роком, а до кінця 2017 року в 16 разів. Таке розростання обліпихи забезпечело зменшення показників забруднення довкілля м. Борислава.

Зокрема, відмічається зниження концентрації важких металів у водах криниць по вул. С. Петлюри, що знаходиться в зоні впливу озокеритної шахти. Зменшилось також розсіювання важких металів та вуглеводнів у повітрі, за рахунок зниження температури на поверхні рекультивованих обліпихою грунтів озокеритовидобутку.

А для відновлення нафтозабруднених грунтів експерти рекомендують біологічний метод — фіторемедіації з висадженням рослин обліпихи крушеновидної. Запропонований спосіб є дешевим, доступним та екологічно безпечним заходом, що значно пришвидшує відновлення техногенних деградованих територій.

Схожі новини