Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вихователька із психлікарні: працівниця дитсадка зв’язувала дітей, натирала язики йодом і змушувала мити підлогу

  • 06.05.2018, 15:15
  • 1 221

У Козятині на Вінниччині розгорівся скандал у дитячому садочку «Теремок».

Батьки малюків повстали проти виховательки через її методи поводження з дітками, йдеться в сюжеті ТСН.

«Тут всі бояться за своїх дітей. Ну, людина дійсно неадекватна, лежала в психіатричній лікарні», — твердить батько Максим Саврей.

Дорослі звинувачують виховательку в знущаннях над малечею — наприклад, примусом до роботи тих, хто не хотів або не міг заснути в тиху годину.

«Давала їм швабру із тряпкою, щоб вони мили підлогу. Моя дитина мила підлогу. Інші діти, які не лягали спати, їх зв’язували, щоб вони спали», — розповіла Наталя Кособуцька про групу 2-річних малят. Зі слів батьків, коли діти заливалися слізьми, працівниця дитсадка вдавалася до ще радикальніших методів виховання. «Їй мастили язика в садочку, коли вона плакала. Йодом», — твердить мама Наталя Дамаскіна.

Зафіксувати факт знущання в дошкільному закладі не змогли, адже це відбувалося, коли вихователька залишалася з дітьми наодинці. «Часто зі спальні роздавалися плач, інколи я заставала таке, що я приходжу в спальню через те, що діти плачуть, крик неймовірний, а Зоя Олексіївна може просто в групі складати стільчики», — розповіла завідуюча дошкільним дитячим закладом Людмила Гаврилюк.

Після скарг батьків місцевий відділ освіти розпочав службове розслідування і факти неналежної поведінки виховательки підтвердилися. «Коли проводилося службове розслідування, ми у своєму акті вказали на те, що була притягнута до адміністративної відповідальності — до дисциплінарного стягнення», — твердить заступник начальника Козятинського управління освіти Людмила Кондратюк.

У виховательки вже була одна догана, тому її звільнили за прогул. «Вона тижнями приходила на роботу без плану роботи. Були такі випадки, коли вона часто запізнювалася. Другий інцидент — це прогул, в неї було звільнення», — заявила керівник закладу. Однак своє звільнення вихователька оскаржила, а суд вирішив поновити її на роботі та зобов’язав адміністрацію дитсадка виплатити компенсацію в розмірі 50 тисяч гривень. Феміда керувалася тим, що за один день прогулу не звільняють, а надто, коли працівник хворіла — перебувала у психоневрологічній лікарні.

«Вона перебувала на стаціонарному лікуванні в обласній психоневрологічній лікарні. Тобто стан людини дійсно був тяжкий і складний, і вважати неповажною причину не з’явлення на роботі 7 числа — колегія суддів з цим погодитися не змогла», — твердить суддя-спікер Апеляційного суду Вінницької області Олександр Панасюк.

Сама вихователька коментувати свої дії журналістам відмовилася, а в телефонній розмові повідомила, що обурена діями батьків. Останні ж з рішенням суду не погодилися і просто не впустили виховательку до приміщення садочка. Наразі ж обурені батьки готують скаргу до Верховного суду.

Схожі новини