Передплата 2024 «Добрий господар»

Шкідливі поєднання продуктів харчування

  • 06.05.2018, 14:45
  • 4 266

Всі продукти, які ми використовуємо для приготування їжі, складаються з води і декількох органічних сполук, а саме: білків, вуглеводів (цукру, крохмалю), жирів (масел), мінеральних солей і вітамінів.

Втім не всі продукти можна поєднувати між собою, пише Країна здоров’я.

Основним правилом поєднання продуктів є те, що різні продукти для свого засвоєння потребують різних, із відповідними реакціями, травних соків, тобто — впливу на їжу відповідних ферментів (ензимів).

Є ряд продуктів, поєднання яких, з точки зору лікарів-фізіологів, вважається шкідливим.

М'ясо з картоплею. Крохмаль, що міститься в картоплі, і м'ясний білок вимагають для свого перетравлення різних ферментів — з'їдені разом, вони сильно обтяжують травлення і викликають печію, здуття, гази. М'ясо треба їсти разом з овочами, — але тільки з зеленими (капуста, кабачки).

Гречка з молоком. У гречці багато заліза, а в молоці — кальцію. Ці нутрієнти перешкоджають засвоєнню один одного, їсти їх потрібно в різний час.

Макарони з фаршем. Їх краще не їсти разом з тієї ж причини, що і картоплю з м'ясом. Макарони містять крохмалисті вуглеводи, які в процесі засвоєння виділяють глюкозу, яка вкрай погано поєднується з білками м'яса. Макарони правильніше смакувати з овочами.

Молоко і банани. Фрукти, особливо солодкі, завжди слід їсти як окрему страву, не поєднуючи їх з іншою їжею. В іншому випадку травна система може влаштувати «бунт».

Помідори і огірки. Забудьте раз і назавжди про салат з помідорів і огірків — їхнє змішування вносить розлад у біохімічні реакції організму. Врезультаті такого міксу організм не засвоює вітаміни. До того ж, може з'явитися набряклість. Огірки за своїм складом відносяться до лужних продуктів, а помідори — до кислого. При їх поєднанні утворюються солі. Саме тому велика порція улюбленого салату з огірків і помідорів нерідко призводить до здуття живота.

Сир і м’ясний омлет. Загалом, не рекомендується їсти білки з білками. Досить одного концентрованого білка за один прийом їжі. Тоді він легше засвоюється організмом. Краще приготуйте собі вегетаріанський омлет.

Томатний і сирний соус з макаронами. Кислі помідори не рекомендується змішувати з крахмалистими вуглеводами, такими як макарони. Харчова теорія сумісності рекомендує уникати змішування вуглеводів з кислотами.

Додавання молочних продуктів до цієї і так складної комбінації — вірний шлях до проблем з травленням і втоми після їжі.

Йогурт і фрукти. Не радять і змішування будь-які кислі фрукти з молочними продуктами. Це зменшує швидкість травлення, змінює кишкову флору, виділяє токсини і викликає нежить, застуду, кашель і алергію.

Лимонний соус як заправка для салату з огірків і помідорів. Такі продукти, як картопля, перець, баклажани і помідори, не варто їсти з огірками. Лимон також погано поєднується з цими продуктами.

Схожі новини