Передплата 2024 «Добрий господар»

Сьогодні День святого Юрія — покровителя Львова

  • 06.05.2018, 09:28
  • 1 847

Християни східного обряду 6 травня вшановують пам’ять св. Юрія. З особливою пошаною це свято відзначають львів’яни, адже св. Юрій — покровитель нашого міста.

У Львові є три храми присвячені цьому святому: Архикатедральний собор св. Юра УГКЦ, Свято-Георгіївський кафедральний храм УПЦ, а також храм Великомученика Георгія Побідоносця УПЦ КП.

Св. Юрій (Юрій-Змієборець, Святий Георгій, Георгій Переможець) — святий, мученик і воїн, жив на рубежі ІІІ-IV ст. Походив з християнської сім’ї. Після смерті матері отримав багатий спадок, який роздав бідним. У період переслідування християн імператором Діоклетіаном св. Юрій не зрікся своєї віри, за що, після довгих катувань, був убитий. Св. Юрій вшановується як переможець зла і в іконографії часто зображується як вершник, що вражає списом дракона (останній символізує ідолопоклонство).

В календарі існує два свята Юрія — зимовий 9 грудня і весняний 6 травня. Вважається, що на Юрія «весна сходить на землю», а сам святий цього дня «відмикає землю». То ж весняний Юрій є покровителем землеробства і тваринництва.

Проте основний захід цього дня — це перший в році вигін худоби на пасовисько. Женуть худобу цього дня свяченою вербою — галузкою, що її святили на Шуткову неділю. З цього дня починають орати ниви. Особливої цілющої сили набуває в цей день роса, яку Юрій спускає на землю. Юрієва роса зцілює від хвороб, нею треба вмиватись тим у кого поганий зір.