Передплата 2024 ВЗ

В Україні деяким вишам можуть дозволити проводити вступні іспити, — Міносвіти

  • 06.05.2018, 08:43
  • 1 118

Зовнішнє незалежне оцінювання відмінити не можна, але його застосування — питання дискусійне. Мистецьким та іншим вишам можуть дозволити запровадити вступні іспити

Про це сказав заступник міністра освіти і науки України Юрій Рашкевич представникам ЗМІ в Івано-Франківську перед засіданням круглого столу за участю ректорів мистецьких вищих навчальних закладів України, повідомляє Укрінформ.

«ЗНО не можна відмінити, ось тільки де його оптимальне застосування — питання дискусійне. У нас ЗНО виникло як інструмент для боротьби зі зловживаннями при вступі до вузу, у боротьбі з корупцією, і воно продовжує відігравати дуже позитивну роль. Втім, є інший бік питання. ЗНО замінює вступні іспити. І дуже багато вишів, в тому числі й мистецькі, скаржаться на те, що ЗНО обезличує талант. В усьому світі відбір до мистецьких вишів проводиться на основі таланту, а не на основі знання української мови, історії чи математики. Ми йдемо до того, якщо ЗНО займе своє місце на виході зі школи, і атестат стане допуском до системи вищої освіти, то далі університети та інститути будуть самі вирішувати: хто буде приймати без іспитів, а хто влаштує творчі чи поглиблені наукові іспити. До цього треба йти дуже обережно», — зазначив Рашкевич.

Він зауважив, що запровадження вступних іспитів також стосується медичних та педагогічних вишів, бо «поки в Україні ніхто не з’ясовує, чи людина здатна до педагогічної роботи», через що велика кількість фахівців з педосвітою не працюють за спеціальністю.

Схожі новини