Передплата 2024 «Добрий господар»

Дієтолог розвінчала міфи модних дієт

  • 05.05.2018, 19:17
  • 921

Якщо якась дуже популярна дієта постійно маячить у медіапросторі, значить, хтось заробляє на її просуванні.

Про це розповіла дієтолог Оксана Скиталінська, повідомляє nv.ua.

У культурі початку ХХІ століття слово «дієта» є вкрай маніпулятивним, адже під ним найчастіше розуміють незвичні системи харчування з багатьма обмеженнями.

Однак останнім часом чуємо, що наша дієта має бути «збалансованою». Це означає, що все на тарілці має бути в «балансі» — і білки, і жири, і вуглеводи. І логічно, що всі від такого «балансу» ті, хто так харчуються, мають бути худими і здоровими (а це, до речі, не обов'язково синоніми).

Загалом така порада є правильною, і на неї варто орієнтуватися.

Але і тут є свої підводні камені. Бо навіть дотримуючись найбільш збалансованого раціону, ми можемо отримати різні результати.

Чому? Бо маємо різні гени і деякі з цих генів роблять нас повними, хоча інших щасливчиків, які їдять так само, роблять худими.

Наш обмін речовин, який формувався сотнями тисяч років, був налаштований на навколишнє середовище, яке сильно відрізняється від того, у якому ми живемо в ХХІ столітті.

Колись ті з наших пращурів, які могли накопичувати жир, щоб протягнути від урожаю до урожаю, виживали. Інші ж помирали, бо не могли запасти жиру в своєму тілі.

Ще порівняно недавно огрядність була синонімом достатку і навіть краси. Зараз усе навпаки: ті, хто накопичують жир, мають дуже високі шанси жити недовго, але з інших причин: хвороб судин, цукрового діабету 2 типу, проблем із суглобами тощо.

Окрім того, що у нас усіх різні гени, ми відрізняємося ще своїми мікробіомами. Навіть при однаковій дієті та генах, але з різним набором кишечних бактерій, одна людина буде здоровішою, худішою та щасливішою, ніж інша.

Тому якщо ви справді хочете знайти для себе здорову дієту, Вам варто задуматися, як завести в особливо корисні кишечні бактерії.

А будь-які доктринерські системи харчування, які пропонують вузький підхід і поради дотримуватися якоїсь одної, «ідеальної» дієти, часто зазнають фіаско, бо працюють далеко не для всіх.

Дієти перетворилися на неймовірно успішні модні манії, з перепадами із однієї крайності в іншу, скажімо, від «їжте лише вуглеводи!» до «не їжте жодних вуглеводів!»

Іноді діаметрально протилежні дієти б'ються одна з одною за суспільне визнання та увагу преси, хоча, найімовірніше, жодна з них не є корисною для здоров'я.

Для себе варто пам’ятати правило: якщо якась дуже популярна дієта постійно маячить у медіа та соцмережах, то, по-перше, хтось дуже добре заробляє на просуванні цієї дієти чи «протоколу», по-друге, в точності слідувати цій дієті чи «протоколу», обмежуючи себе у багатьох корисних і смачних продуктах — велика дурниця, яка не має тривалої і масштабної доказової бази.

Дієта — це не релігія, не філософія і не догма.

Слухайте своє тіло, знаходьте баланс між фізичною активністю та харчуванням і, раніше чи пізніше, знайдете свій шлях.

А для початку перестаньте купувати те, що продається в проходах супермаркетів, а лише те, що на прилавках вздовж стін.

І скажіть «до побачення» великим пляшкам з рідинами із солодкими «напоями» (бо найздоровіший напій у світі — це чиста фільтрована вода), яскравим солодощам із «фруктовим смаком», вафлям, печивам та іншому непотребу, які лишень вкорочують ваші роки на землі.