Стартував сезон ранніх овочів і фруктів: як уберегтися від нітратів

На прилавках в Україні вже з’явилася рання полуниця першого урожаю та інші несезонні фрукти і овочі.


Ціни поки «кусаються», але від покупки утримують не тільки вони — багато українців побоюються надмірної кількості добрив, пише «Сегодня».

На столичних ринках уже торгують вітчизняної полуницею з Херсона по 150 грн / кг.

Продавці пояснюють — ягода точно така ж, як буде влітку. Тільки зараз вона надходить у продаж з теплиць, а не з відкритого ґрунту, тому і коштує дорого.

Але покупці побоюються не тільки цін, а й добрив.

Це стосується і зелені, яка коштує значно дешевше молодих ягід і фруктів.

Дієтолог Сергій Антонюк пояснює: в невеликій кількості організм людини легко виводить нітрати.

«Якщо ми беремо овочі та фрукти, то однозначно вони мають бути свіжими. І вони мають бути невеликих розмірів. Якщо вони не великих розмірів, це говорить про те, що нітратів у них не багато», — відмічає Антонюк.

При цьому дієтологи відзначають, що весняний авітаміноз — це міф. І будь-яку ціну вживати вітаміни не варто.

«Враховуючи, що люди бояться авітамінозу, вони хочуть поповнити організм вітамінами і мікроелементами. І весною насідають на фрукти. Але у фруктах, окрім того, що є велика кількість вітамінів та мікроелементів, є ще не мала кількість вуглеводів. Котрі при великій кількості споживання будуть відкладатися у жити», — розповів дієтолог.

Тому зловживати ранніми фруктами та овочами не можна. Крім того, їх слід купуватиу продавців, яким довіряєте.