Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Через секс-скандал Нобелівську премію з літератури цього року не вручатимуть

  • 04.05.2018, 12:28
  • 871

Цього року Нобелівську премію з літератури не вручатимуть.

Про це у п'ятницю, 4 травня, повідомляє Шведська академія у Стокгольмі. Підставою для ухвалення такого рішення є секс-скандал, що розгорнувся у Академії, повідомляє DW.

«Криза у Шведській академії незворотньо вплинула на Нобелівську премію. Це рішення (про відкладення нагороди — Ред.) підкреслює серйозність ситуації та сприятиме збереженню репутації Нобелівської премії у майбутньому», — зазначається на сайті організації. Наголошується, що вибір лауреата триває, проте Академії потрібен час, аби «залучити більше активних членів та поновити впевненість у роботі».

Тож, імовірно, у 2019 році вручатимуться дві Нобелівські премії з літератури. Інші галузі премії залишаються незмінними.

Скандал довкола Шведської академії триває останні кілька місяців. На тлі кампанії #MeToo майже два десятки жінок звинуватили відомого шведського фотографа і режисера французького походження Жан-Клода Арно у сексуальних домаганнях. Преса з'ясувала, що деякі проекти Арно фінансувалися з Нобелівського фонду. Для цього потрібна віза Шведської академії, одним з членів якої є дружина Арно — поетка і драматургиня Катаріна Фростенсон. Крім того, виявилося, що разом з чоловіком вона є співвласницею культурного центру, який отримував дотації від Академії, тобто фактично виплачувала гроші сама собі. Арно та Фростерсон закиди відкидають, проте через скандал кілька членів Академії подали у відставку.

Нобелівську премію з літератури вручають з 1901 року. Її лауреатами стали загалом 114 осіб — в якісь роки премія не вручалася, в якісь її ділили між двома письменниками. Преміальний фонд — вісім мільйонів шведських крон (близько 777 тисяч євро). Минулоріч лауреатом став Кадзуо Ісігуро, британський письменник японського походження.

Схожі новини