Передплата 2024 «Добра кухня»

Засуджений на 13 років бразильский бойовик «Л\ДНР» вільно гуляє Києвом та живе у монастирі

  • 03.05.2018, 20:43
  • 960

Бразилець Рафаель Маркес Лусваргі, який був засуджений українською владою за участь у війні на Донбасі, перебуває на свободі, більше того прогулюється Києвом.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

У Свято-Покровському Голосіївському монастирі УПЦ (МП) в Києві, поблизу монастирської кухні журналіст Донбас. Реалії помітив бразильця Рафаеля Лусваргі. Бойовика угруповань «ЛНР» і «ДНР», що раніше без застережень розповідав у численних відеороликах про те, як «відпрацював» блокпост української армії під Вергулівкою, як командував реактивною системою «Град», як штурмував Дебальцеве, як зазнав поранення під Донецьким аеропортом і обіцяв «дійти до Києва і закінчити війну».

Помітно розгубившись, Лусваргі спробував сховатись на кухні і якийсь час не реагував на запитання журналістів.

«Я вільна цивільна людина, але під слідством і мушу час від часу з’являтись на суді. Нічого більше. Хоча це дійсно дуже дивна ситуація. Я не розумію і не можу її пояснити. Все, що сказав мені адвокат, — «це чудо», — так Лусваргі пояснив, як опинився на свободі. Проте згідно з реєстром судових рішень поява бразильського бойовика на свободі не чудо. Як вказано в ухвалі від серпня минулого року, вирок про ув’язнення Лусваргі на 13 років скасовано через низку порушень. Окрім цього, призначено новий розгляд справи.

Одне з порушень — розглядати справу Лусваргі мав не Печерський суд Києва, а Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області. Проте після скасування вироку бразильця не одразу випустили на свободу, а залишили під вартою у Київському СІЗО. Запобіжний захід йому змінили в кінці року та випустили під особисте зобов’язання. Таку зміну ініціював прокурор у справі Ігор Вовк.

За його словами, Лусваргі випустили з СІЗО, бо планували обміняти з військовополоненими «ДНР» і «ЛНР». Проте обмін так і не відбувся, а разом з тим бразилець не повернувся назад за ґрати. Чому обмін не відбувся, у прокуратурі не знають та скеровують за відповідями до СБУ. Служба безпеки також мовчить.

Відтак, у середині лютого термін дії його запобіжного заходу скінчився, а новий вже не обрали. Як пояснив прокурор Ігор Вовк, новий запобіжний захід неможливо було призначити, оскільки Апеляційний і Верховний суд з’ясовували підсудність. Але його мають призначити на підготовчому засіданні в червні.

Таким чином бразилець через рік після вироку в 13 років позбавлення волі отримав повну свободу пересування Україною. Наразі він перебуває у Свято-Покровському Голосіївському монастирі та роздумує нам тим, щоб стати ченцем.

Нагадаємо, бразильський найманець «ДНР» і «ЛНР» Рафаель Лусваргі отримав 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. У суді підсудний повністю визнав свою провину та заявив, що розкаюється. Доказами у суді стали численні публічні ролики, розміщені на YouTube, на яких Лусваргі в лавах бойовиків Донбасу розповідає про свої «подвиги».

Зокрема, бразильський найманець терористичних організацій «ДНР/ЛНР» Рафаел Маркес Лусваргі — прибічник сталінізму, нацизму та російського євразійства — був затриманий по прибуттю літаком в аеропорт «Бориспіль» із Бразилії 6 жовтня 2016 року. «Восени 2014 року 32-річний професійний вбивця прибув на тимчасово окуповані території України та приєднався до бандформування „Вікінг“. Брав участь у бойових діях у районі Вергулівки, Первомайського, Горлівки, Старобешевого, Дебальцевого, Донецького аеропорту», — заявляла СБУ після затримання.

Схожі новини