Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У мерії визначились, хто будуватиме сміттєпереробний завод у Львові

  • 03.05.2018, 16:23
  • 819

Сьогодні директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря представив переможця тендеру на розроблення проектної документації для будівництва сміттєпереробного заводу — ТОВ «Інститут проектування «Комфортбуд».

Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

«Компанія Egis з минулого року розробляла техніко-економічне обґрунтування для потреб нашого сміттєпереробного комплексу, ми маємо базове бачення генерального плану. Ці матеріали стали основою для закупівлі послуг з проектування. Також станом на сьогодні уже проведено перевірку у тому напрямку, чи підходить ця ділянка на вул. Пластовій для розташування такого комплексу. Насправді, згідно з проектом, завод справді комфортно розміщується і ми навіть маємо додаткові резерви на цій ділянці.

Ми дуже активно координуємо роботу фахівців компанії Egis, які на сьогоднішній день вже підійшли до фінальної стадії своєї роботи. Саме завдяки тому, що ми маємо цей внесок від французької компанії, яка має досвід технологічного проектування схожих комплексів, ця технологія, яка надається іноземними компаніями, адаптується і локалізується під місцеві реалії та українські будівельні норми. Це власне та модель, за якою ми працюємо, і без співпраці з Egis навряд чи це було б можливо.

Ніде в світі, на жаль, навіть у Швейцарії, яка досягла найвищих висот, немає такої ситуації, аби все, що роздільно збирають, напряму їхало на переробку. Повинен обов’язково бути муніципальний комплекс, який досортовує відходи, утворює товарні партії, пресує вторсировину. Ми, як місто, зацікавлені, щоб цей потік максимально надходив на муніципальний комплекс. Перевізник, якого ми наймемо на тендерних основах, привозитиме все, що він зібрав, на наш муніципальний сортувальний завод, який має можливість потім реалізувати цю вторсировину і мати якісь доходи, які зменшать загалом навантаження на експлуатаційні витрати.

У проекті сміттєпереробного комплексу не передбачено майданчика для складання сміття, відтак весь об’єм перероблених відходів одразу буде транспортуватися у подальше місце утилізації. Ми будемо транспортувати 35−40% залишків переробки.

Загальна сума для виконання наших робіт складає 35 млн євро від ЄБРР. Зокрема, 25 млн євро — це позика від ЄБРР, а 10 млн євро — це грантова складова. З 25 млн євро позики від ЄБРР 21,5 млн євро — це бюджет першого етапу будівництва сміттєпереробного комплексу" - зазначив директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря.

Нагадаємо, концепція переробного комплексу у Львові базується на засадах максимального зменшення обсягів та, найголовніше, залишкового об’єму перероблених відходів, які мають відправлятися на захоронення. Сміттєпереробний комплекс передбачатиме сортування ресурсоцінної вторинної сировини та зменшення біологічної активності органічних відходів. Також концепція заводу передбачає можливість виробництва твердого умовного палива. Завод буде базуватися на механіко-біологічній переробці відходів, проект реалізують за найкращими європейськими стандартами, зокрема, екологічними стандартами. Роботи планують розпочати у другій половині 2018 року.

Схожі новини