Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Патріарх Філарет прочитав у Європарламенті проповідь про корупцію і популізм

  • 03.05.2018, 14:40
  • 860

Після того, як у квітні питання створення помісної православної церкви привернуло значну увагу громадськості в Україні, на початку травня про українську церкву говорили уже в Брюсселі.

Адже до нього прибув патріарх Філарет з іншими ієрархами Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП), повідомляє DW.

І перший день цього візиту — 2 травня — був цілковито присвячений заходам у Європарламенті (ЄП). Там ієрархи відвідали відкриття пленарного засідання, зустрічалися з євродепутатами, а також провели богослужіння у молитовній залі ЄП.

Філарет не стримався від того, щоб прочитати проповідь не лише під час богослужіння, але і євродепутатам від Європейської народної партії (ЄНП), яка має найбільшу фракцію в ЄП. Патріарх вбачає найбільше зло для Європи та України у трьох речах. Перше — це порушення моралі. Тут Філарет закликав почати із себе, боротися з гріхами, а також відкинув погляд, що кожна людина вирішує для себе, що є моральним, а що — аморальним. Другим злом він назвав корупцію, яка включає не лише хабарництво, але і популізм. «Ми вдячні, що Європа допомагає нам. Бо якби Європа не спонукала Україну боротися з корупцією, то нам самим це зло було би важко подолати. Але те, що в Україні є корупція, не повинно ставати приводом для Європи відвертатися від нас», — проповідував патріарх. Третє зло, на його думку — «національний егоїзм». Він уточнив, що закриття кордонів, відмежування та повернення до роздробленої Європи не вирішить нинішніх проблем ЄС. При цьому він закликав Брюссель не припиняти підтримувати Україну перед лицем агресії з боку РФ.

Ця проповідь консервативними депутатами була сприйнята цілком позитивно. Так, представник Словаччини Мірослав Міколашик назвав цей виступ «словами мудрості». «Ви сказали, що є моральний закон, і я з вами погоджуюся», — додав він.

Православна церква Київського Патріархату приділяє значну увагу політичному лобіюванню у Брюсселі. Для відносин з Євросоюзом у УПЦ КП навіть є офіційний представник при інституціях ЄС — архієпископ Євстратій Зоря. У розмові з DW «церковний дипломат» звернув увагу на те, щт нинішній візит Філарета до Брюсселя вже четвертий за останні п'ять років. «Для нас важливо і чути голос Європи, і щоб Європа чула голос України — не політичний, а від суспільства, бо церква — суспільна інституція з одним з найбільших рівнів довіри», — зазначив Євстратій.

Схожі новини