Передплата 2024 «Добра кухня»

Нову штаб-квартиру НАТО на 90 відсотків забезпечать водою дощі: екологічні «фішки» незвичайної будівлі

  • 03.05.2018, 14:25
  • 534

Північноатлантичний альянс переїжджає в новий, екологічний офіс у Брюсселі, що буде на 30% енергоефективнішим за старий.

Схематичне відео нової штаб-квартири Альянсу розмістило видання Deutsche Welle у Twitter.

«Скляна конструкція будівлі сприяє максимально природному освітленню, а отже, й економії електроенергії», — йдеться у ролику.

Будівлю сконструйовано таким чином, що дощова вода збирається у спецрезервуарах і використовується у туалетах, для прибирання, орошування рослин тощо. Таким чином забезпечується 90% потреб будівлі у воді, що економить 16 кубометрів води щороку, наголошується у відео.

При цьому опалення здійснюється за рахунок геотермальної енергії. Світло у кабінетах вимикається автоматично, якщо всередині нікого немає.

Площа нової штаб-квартири становить 254 тис.кв. м, у ній працюватимуть близько чотирьох тисяч осіб. Будівля зводилася з 2010 року і коштувала 1,12 млрд євро.

Будівля нового офісу НАТО складається з восьми корпусів і символізує з'єднані пальці двох рук. За задумом, це символізує єдність і захист.

Планується, що переїзд має завершитися до наступної зустрічі міністрів оборони НАТО у червні. Представництва країн-партнерів, серед яких і Україна, залишаться на території старої штаб-квартири, що розташована неподалік від нового офісу.

Схожі новини