Передплата 2024 ВЗ

Українські науковці розповіли про невідворотні зміни клімату на Землі

  • 03.05.2018, 10:13
  • 1 530

За останні 65 років середня температура повітря в Антарктиді збільшилася на 3 градуси, що вплинуло на клімат на всій планеті.

Про це повідомляє Gazeta.ua.

Крім того, на планеті збільшилася кількість та інтенсивність гроз. Це вплинуло на рослинний і тваринний в Антарктиді, призвело до танення льодовиків і підвищення рівня океану.

Зміна клімату перш за все вплинула на зміна ареалу проживання пінгвінів на материку. Поблизу станції «Академік Вернадський» налічують колонію з 800 гніздових пар пінгвінів. Це — три види: антарктичні, віслюкові пінгвіни і пінгвін Аделі.

«Переміщення пінгвінів на материку показує, наскільки змінився клімат на материку і на планеті загалом. Півсотні років тому на станції переважали пінгвіни Адель. Але підвищення температури на три градуси спровокували зменшення популяції цих „холоднолюбних“ пінгвінів. Натомість щороку збільшується популяція „теплолюбних“ віслюкових пінгвінів. Такі переміщення свідчать про потепління на Землі», — каже біолог Віталій Смаголь.

На материку українські дослідники зафіксували розширення площ квіткових рослин, зокрема щучника антарктичного і перменниці До стрімкого розповсюдження рослинності призвели теплі сезони, пояснюють науковці.

«Ці рослини цінні та унікальні тим, що вони вижили в суворих умовах Антарктиди. Слід дослідити, за рахунок чого вони змогли адаптуватися до клімату. Якщо ми виявимо ці гени і біохімічні механізми, їх можна передати іншим культурним рослинам. Цим самим підвищити їх живучість», — каже біолог Іван Парнікоза.

22-а експедиція вирушила на станцію «Академік Вернадський» 1 квітня минулого року. На експедицію держава виділила трохи більше 39 млн. грн. У нинішньому році фінансування станції планують збільшити до 80 млн грн. 23-я експедиція вирушила на материк 21 березня.

Схожі новини