Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Міносвіти запропонувало для нацменшин від 10 до 40% шкільних предметів рідною мовою

  • 02.05.2018, 16:58
  • 569

У міністерстві планують запровадити мовні квоти.

Міністерство освіти та науки оприлюднило для громадського обговорення проект закону «Про повну загальну середню освіту». У ньому законодавці, зокрема, хочуть виділити квоти для вивчення предметів мовами національних меншин.

Зокрема, у п’ятій статті цього проекту йдеться про те, що «мовою освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти є державна мова». При цьому, представникам корінних народів або нацменшин гарантується право вивчати свою мову або в школах або через національні культурні товариства. А також здобувати нею шкільну освіту — поряд з державною мовою.

Автори законопроекту хочуть виділити квоти для вивчення предметів мовами національних меншин. Шкільний обсяг для вивчення мов нацменшин — не менш ніж 10%, із поступовим збільшенням їхньої частки до 20%, решта — українською мовою.

Окрім того, у Міносвіти хочуть поділити мови національних меншин. Так, для офіційних мов ЄС квота становитиме від 20 до 40% (частка збільшуватиметься з кожним роком навчання до дев’ятого класу).

У проекті також йдеться, що для навчання рідною мовою меншин формуватимуть окремі класи. Про окремі школи для національних меншин не йдеться.

«Перелік навчальних предметів, що вивчаються державною мовою і мовою національної меншини, визначається освітньою програмою закладу освіти згідно з вимогами відповідних державних стандартів середньої освіти та з урахуванням особливостей мовного середовища», — йдеться у проекті Міносвіти.

Схожі новини