Передплата 2024 «Добра кухня»

Велика Британія ухвалила аналог «закону Магнітського»

  • 02.05.2018, 11:19
  • 496

Палата громад парламенту Великої Британії прийняла поправку до законопроекту «Про санкції і боротьбу з відмиванням грошей».

Про це повідомляє Reuters.

Новий закон дозволить відмовляти в отриманні британської візи особам, яких звинувачують в порушеннях прав людини та корупції.

Поправка до нового законопроекту про санкції і боротьбу з відмиванням грошей була прийнята без голосування, оскільки її підтримали як керівні консерватори, так і основна опозиційна лейбористська партія.

Міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон назвав прийняття поправки Палатою громад «важливим моментом».

Поправка не спрямована конкретно проти росіян, але вона прийнята в момент кризи у відносинах між Великою Британією і Росією після хімічної атаки в Сослсбері проти колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його дочки, в якій Лондон звинувачує Москву.

Зазначимо, що Акт Магнітського був прийнятий у грудні 2012 року в США. Ним вводилися персональні санкції щодо осіб, відповідальних за порушення прав людини та принципу верховенства права в Росії.

Закон названий на честь бізнесмена Сергія Магнітського, який у 2009 році був заарештований за звинуваченням у допомозі голові фонду Hermitage Capital Management Вільяму Браудеру в ухиленні від сплати податків. Магнітський ж стверджував, що розкрив фінансові махінації російських посадових осіб і громадян, в результаті яких було присвоєно 260 млн доларів з грошей платників податків. Через 11 місяців попереднього ув'язнення Магнітський помер у лікарні Слідчого ізолятора № 1 міста Москва за нез’ясованих обставин.

Президент Росії Володимир Путін заперечує твердження про те, що смерть Магнітського була пов'язана з жорстоким поводженням, заявляючи, що він помер від серцевої недостатності.

Схожі новини