Передплата 2024 «Добре здоров’я»

США стурбовані: Чисельність силовиків Афганістану скоротилася на 11%

  • 01.05.2018, 09:59
  • 688

Чисельність сил безпеки Афганістану за 2017 рік скоротилася майже на 11%.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на головного спостерігача уряду США по Афганістану.

У доповіді, опублікованій у вівторок, Спеціальний інспектор з відновлення Афганістану (SIGAR) заявив, що чисельність збройних сил Афганської національної оборони і безпеки (ANDSF), в яку входять армія, військово-повітряні сили і поліція, становить 296,4 тисячі осіб станом на січень поточного року. Таким чином, число афганських силовиків знизилося на 10,6% в порівнянні з тим же місяцем 2017 року.

«Створення афганських сил є одним з головних пріоритетів для США і наших міжнародних союзників, тому варто побоюватися, що вплив збройних сил Афганістану зменшується», — зазначив глава SIGAR Джон Сопко.

Повідомляється, що Сполучені Штати вже майже два десятиліття прагнуть створити афганські сили безпеки, здатні захищати і утримувати територію.

Тисячі американських військових були відправлені до Афганістану, щоб допомогти навчити армію, а командирам було надано більше повноважень для проведення повітряних ударів по бойовиках в результаті серйозного повороту попередньої політики поетапного виведення американських військ.

Раніше на слуханні в Конгресі міністр оборони США Джеймс Меттіс заявив, що його метою щодо Афганістану є створення більш здатних афганських сил, а також зниження рівня насильства.

У понеділок Меттіс повідомив, що здійснення нових атак було очікувано, і бойовики були «на задньому плані».

«Це очікувано від людей, які не можуть виграти у виборах і тому звертаються до бомб», — зазначив Меттіс.

Публічно американські чиновники представляють оптимістичний погляд на ситуацію в Афганістані. Проте представники американської розвідки, виступаючи на умовах анонімності, заявили, що, незважаючи на велику підготовку і підтримку в США, переважна більшість афганських сил не здатна запобігти повернення талібами значною частини території, яку бойовики втратили після втручання Сполучених Штатів у 2001 році.

Раніше повідомлялося, що в Афганістані сталася серія терактів. 22 квітня жертвами теракту біля центру реєстрації виборців в Кабулі стали щонайменше 57 осіб. Пізніше стався ще один вибух у центру реєстрації виборців в афганському місті Пулі-Хумрі: загинули як мінімум 6 чоловік.

Схожі новини