Передплата 2024 ВЗ

Україна відзначає 100-річчя від дня заснування Військово-морського флоту

  • 29.04.2018, 12:39
  • 517

У неділю, 29 квітня, військово-морські сили України святкують 100 років з моменту свого заснування.

Президент Петро Порошенко у своєму привітанні з нагоди 100-річчя від часу заснування військово-морського флоту України Заявив, що проголошення створення українського флоту в Криму 100 років тому остаточно зафіксувало перемогу України над більшовиками.

«29 квітня 1918 року над переважною більшістю кораблів Чорноморського флоту у Севастополі замайорів синьо-жовтий стяг. Проголошення створення військово-морських сил України остаточно зафіксувало перемогу українського руху на Чорноморському флоті, а дії українського війська призвели до падіння більшовицького режиму в Криму», — написав на своїй сторінці у Facebook.

В свою чергу, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман нагадав, що перехід Чорноморського флоту у підпорядкування Української Народної Республіки стало наслідком спільної ухвали делегатів корабельних команд.

«Ми відзначаємо цю символічну дату як день започаткування державного військово-морського флоту України», — йдеться у повідомленні прес-служби Кабміну.

«Попри те, що українська національна революція та державність були придушені навалою більшовицьких військ, історичне значення факту заснування Українською державою військо-морського флоту є унікальним і далекоглядним. Це означає, що Україна як суверенна та незалежна держава завжди буде морською державою з власними військово-морськими силами та флотськими традиціями, які в нашій історії сягають ще часів княжої та козацько-гетьманської доби», — заявив Гройсман.

Прем’єр зазначив, що безпрецедентних втрат український військово-морський флот зазнав під час ганебної окупації Кримського півострова російськими військами без розпізнавальних знаків. Внаслідок кримської кризи український флот утратив ряд кораблів, основні військово-морські бази та інфраструктуру.

«У ті тривожні дні вся країна бачила подвиг українських моряків, особливо курсантів у м. Севастополі, які перед озброєними російськими диверсантами та бойовиками-сепаратистами співали Державний Гімн України. Це символічна подія. Честь, відвага і вірність молодших поколінь — ось запорука завтрашнього дня українського військово-морського флоту. Сьогодні військовослужбовці Військово-Морських Сил також з гідністю виконують присягу і боронять нашу країну від агресора в зоні проведення АТО. Переконаний, що в майбутньому український прапор, як і в буремному 1918 році, знову замайорить у нашому Криму і над нашими тимчасово-недоступними військово-морськими базами», — йдеться у повідомленні.

Схожі новини