Передплата 2024 ВЗ

Екологи висловили побоювання через запуск першої плавучої АЕС у Росії

  • 29.04.2018, 11:19
  • 777

Екологи висловлюють занепокоєння у зв’язку з експлуатацією першої у світі плавучої атомної електростанції «Академік Ломоносов», яка 28 квітня залишила російський Санкт-Петербург і попрямувала в бік Мурманська.

Про це повідомляє УНН з посиланням на сайт Грінпіс Росії.

Першу в світі плавучу електростанцію з кінця 2000-х років будували на території ВАТ «Балтійський завод» у Санкт-Петербурзі. Головний енергоблок спустили на воду ще в 2010 році. Як раніше повідомляв представник «Росенергоатому» (займається фінансуванням проекту) Сергій Зав’ялов, загальна вартість проекту становить до 30 млрд руб. Близько 22 млрд руб. становить вартість головного плавучого енергоблоку, ще близько 7 млрд — витрати на берегові споруди.
Ще на початку 2017 року запуск реактора викликав критику з боку екологів, у тому числі і організації «Грінпіс Росія». Її представники вказували, що ядерно небезпечні роботи у Санкт-Петербурзі були заборонені ще в 1990-і роки. У Ростехнадзоре у відповідь вказали, що всі роботи проводилися з дотриманням обов’язкових вимог безпеки.

«Випробовувати ядерний реактор в такому густонаселеному районі, як центр Петербурга щонайменше безвідповідально. Проте перенесення випробувань цього „ядерного Титаніка“ подалі від очей громадськості не робить його менш небезпечним», — прокоментував Ян Хаверкамп, ядерний експерт Грінпіс Центральної та Східної Європи.

Всупереч запевненням російської влади про безпеку станції екологи вважають платформу вразливою для цунамі.

«Поява плавучої АЕС викликана аж ніяк не реальними потребами Чукотки. Зараз говорять про те, що плавуча АЕС могла б там працювати як демонстраційний експонат для потенційних зарубіжних замовників, хоча там є значний потенціал для використання енергії вітру», — заявив керівник проекту енергетичної програми Грінпіс Р Ф Рашид Алімов.

На своєму шляху платформа пройде через естонські, данські, шведські та норвезькі води, а використовувати її планують поблизу берегових ліній.

«Академік Ломоносов» — перша у світі плавуча АЕС, за допомогою якої планують забезпечувати енергією поблизу півострова Чукотка у РФ. Її завданням стане заміна потужностей Білібінська АЕС. Енергоблок має забезпечити електрикою портові міста, газові та нафтові платформи у відкритому морі. Також він може використовуватися в якості опріснювача і виробляти до 240 тис. кубометрів води щодня, термін служби енергоблоку — 35−40 років. Потужність плавучої станції у 70 МВт забезпечують 2 модифікованих суднових реактора. Коли станція добереться до Мурманська, де мешкає 300 тисяч людей, її заповнять ядерним паливом і запустять реактори.

Схожі новини