Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Білл Гейтс вкладе 12 мільйонів у створення універсальної вакцини від грипу

  • 28.04.2018, 19:56
  • 672

Благодійний фонд Білла і Мелінди Гейтс інвестує 12 мільйонів доларів у проект розробки універсальної вакцини проти грипу.

Про це повідомляє прес-служба фонду.

Фонд Гейтсів оголосив про початок конкурсу на розробку вакцини, яка має охоплювати різні штами вірусу грипу, регулювати сезонну захворюваність і можливі пандемії грипу.

Конкурс приурочено до сторіччя пандемії «іспанки» — різновиду грипу, жертвами якого стали близько 100 мільйонів осіб у всьому світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, епідемії грипу щорічно призводять до смерті від 290 до 650 тисяч осіб.

Організатори конкурсу вважають, що найкращі результати має показати співпраця в різних областях: біології, вірусології, імунології, штучного інтелекту.

Найбільш перспективні проекти отримають до 2 млн доларів на пілотні дослідження. У проект, ефективність якого буде доведена, наприклад, на дослідженнях на тварин, вкладуть до 10 млн доларів.

Організатори очікують, що перші клінічні дослідження нових вакцин можуть початися вже в 2021 році.

Тим часом заснований в Оксфорді стартап Vaccitech збирається до кінця 2019 року завершити випробування універсального щеплення від грипу.

Схожі новини