Передплата 2024 «Добрий господар»

NASA показало нове фото Великої червоної плями на Юпітері

  • 28.04.2018, 10:36
  • 999

Американське космічне агентство NASA опублікувало нове зображення Великої червоної плями на Юпітері, зроблене під час дванадцятого зближення автоматичної станції Juno з планетою.

Про це повідомляє «Кореспондент».

Фотографія з поліпшеною передачею кольору була складена з трьох окремих знімків, отриманих апаратом з відстані в 25 і 49 тис. кілометрів від хмарного шару газового гіганта. Знімок було зроблено 1 квітня 2018 року.

«Велике пляма» являє собою потужний ураган-антициклон, чиї вітри рухаються зі швидкістю близько 430 кілометрів на годину. Вона приблизно в 1,3 рази ширша, ніж Земля, а перепад температур в теплих і холодних точках Великої червоної плями перевищує кілька сотень градусів.

Раніше NASA опублікувало відео польоту над північним полюсом Юпітера.

Зазначимо, що автоматична міжпланетна станція Juno (Юнона) була запущена до Юпітера в серпні 2011 року. У липні 2016 року космічний апарат вийшов на орбіту навколо газового гіганта і почав наукову програму, мета якої — дослідження атмосфери, внутрішньої будови і магнітних полів газового гіганта.

Зонд фіксує зміни в гравітаційному полі планети. Виміри свідчать про те, що в атмосфері Юпітера на глибині до 3 тис. кілометрів відбувається рух значних мас матерії. Це дозволяє вченим робити висновки про будову і динаміку атмосфери планети. Астрономи протягом кількох століть спостерігають рухи хмар у верхніх шарах атмосфери Юпітера, але досі сперечаються про те, наскільки глибокою є атмосфера Юпітера.

Схожі новини