Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Газпром» не має наміру відмовлятися від транзиту Україною після 2019 року

  • 27.04.2018, 20:54
  • 716

У керівництві російського газового монополіста компанії «Газпром» мають намір зберегти транзит газу через Україну після 2019 року, коли закінчиться діючий контракт.

Про це в п'ятницю, 27 квітня, заявив заступник голови правління «Газпрому» Олександр Медведєв.

Він зазначив, що певний обсяг транзиту газу через Україну після 2019 року буде законтрактовано на взаємоприйнятних умовах.

«Хочу ще раз звернути увагу на те, що ми ніколи не говорили про припинення транзиту через Україну. Йшлося про те, що ми не припускали і не припускаємо продовжувати діючий контракт на транзит, який закінчиться у 2019 році», — сказав Медведєв під час телефонної конференції, інформує РІА «Новости»

При цьому він зазначив, що згідно з дорученням президента Р Ф Володимира Путіна, «Газпром» почав вести переговори з українськими колегами про долю транзиту після 2019 року.

«Параметри цього транзиту газу: обсяги, терміни, умови, напрямки — вони будуть визначені під час переговорів. Тому те, що, сподіваюся, певний обсяг транзиту буде законтрактований на задовільних, взаємоприйнятних умовах, то це очевидно. Тому ще є час для цих переговорів», — додав Медведєв.

Як повідомлялося, наприкінці лютого Арбітражна палата Стокгольма задовольнила позовні вимоги НАК «Нафтогаз України» щодо «Газпрому» через порушення контрактних зобов'язань по транзиту російського газу через Україну. Суд ухвалив рішення про сплату компенсації обсягів, що були недопоставлені, але «Газпром» не виконує рішення суду.

Стокгольмський арбітраж зобов'язав «Газпром» доплатити «Нафтогазу України» 4,63 млрд доларів за недопостачання погоджених обсягів газу для транзиту. Таким чином, за підсумками двох арбітражних спорів між компаніями на постачання і транзит газу «Газпром» зобов'язаний доплатити НАК 2,56 млрд доларів.

Нагадаємо, «Газпром» 5 березня офіційно повідомив «Нафтогазу України» про початок процедури розірвання контрактів у Стокгольмському арбітражі і запропонував розпочати передбачені контрактами переговори для пошуку взаємоприйнятного рішення. 4 квітня закінчився термін для переговорів за контрактом на постачання (30 днів від моменту виникнення спору або розбіжності), 19 квітня — за транзитним контрактом (45 днів).

Схожі новини