Передплата 2024 ВЗ

Україна в сотні разів занизила дані щодо експорту лісу до ЄС

  • 27.04.2018, 15:39
  • 890

Дані статистики України та Європейського союзу про вивезення лісу-кругляка з нашої країни після запровадження мораторію Верховною Радою розходяться у 238 разів.

Так, згідно з українською статистикою, експорт необробленої деревини в ЄС в 2016 році становив 840 тис. тонн кругляка, а в 2017 році — тільки 2 тис. тонн, йдеться в матеріалі видання Європейська правда.

Водночас статистика ЄС дає принципово інші дані. За даними Євростату, в 2017 році з України в ЄС вивезли 477 тис. тонн кругляка. А рік тому, коли діяв частковий мораторій, в Євросоюз завезли 1,32 млн тонн (а не 840 тис. тонн, як в українській статистиці).

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій, де аналізують експортні потоки в межах проекту Діалог зі сприяння торгівлі, передбачає, що частину кругляка вивозять з України під виглядом «дров». Адже кордон ЄС перетинає на півмільйона тонн менше «дров», ніж виїжджає з України, зазначає видання.

Крім того, за даними українського уряду, обсяги незаконної вирубки лісу взагалі не впали, незважаючи на мораторій.

При цьому деревообробна промисловість не пожвавилася — її зростання за рік становило лише 3,9%, менше, ніж у переробній промисловості загалом. Експорт лісу просто пішов у тінь.

Відповідно до прийнятого Україною закону, з 1 січня 2017 року діє абсолютна заборона цього експорту (мораторій на тверді породи дерева діє ще з 2015 року, минулого року його доповнила заборона на експорт сосни).

Скасування мораторію зникло з переліку вимог для отримання нової макрофінансової програми Євросоюзу. У цьому питанні ЄС вирішив задіяти двосторонній механізм вирішення спорів, прописаний в Угоді про асоціацію.

Цей крок може стати прецедентом в історії ЄС. Відразу кілька представників Євросоюзу заявили, що раніше жодного разу Брюсселю не доводилося починати арбітраж з партнерами, з якими ЄС домовився вільну торгівлю.

Схожі новини