Передплата 2024 «Добра кухня»

Як визначити, чи не забагато ви п’єте

Кілька порад для любителів алкоголю

Можливо, що ви не замислюєтеся над тим, що у вас проблема. Видається, що п’єш час від часу і все під контролем, бо один «дрік» увечері ще ні про що не свідчить. Однак є кілька застережних сигналів, які можуть свідчити про те, що випиваєш забагато алкоголю і мусиш зупинитися.

Уночі встаєш до туалету

Різван Хамід з Лондонської урологічної асоціації твердить, що часті пробудження уночі і тиск на сечовий міхур свідчать, що організм не дає ради з перетравленням алкоголю і засвоєнням рідини. Антидіуретичний гормон відповідає за концентрацію сечі. Уночі цей гормон продукується найсильніше. Власне для того, аби ми не прокидалися надто часто. Отже, алкоголь зменшує виробництво цього гормону.

Алкоголь спричиняє зневоднення всього організму. Це значить, що він впливає на зволоження очей. Коли п’єте надто багато, то обов’язково шкодите очам.

Увесь день чекаєш на свій «дрік»

Може здаватися, що не маєте проблем з алкоголем, бо ж не п’єте нон-стоп упродовж доби. Однак якщо упродовж дня думаєте про вечірню випивку і лише завдяки цьому вдається вижити, ви є узалежненими.

«Проблеми зі шлунком, зокрема, діарея, можуть бути ознакою того, що п’єте більше, ніж слід», — каже Девід Сандерс, професор гастроентерології Королівського шпиталю Голламшир у Шеффілді. Якщо ваша сеча темніша, ніж зазвичай, і ви знаєте, що випили достатньо рідини, це може стати раннім застережним сигналом того, що печінка неефективно фільтрує мертві клітини крові та інші відходи. Однак, якщо ви помітили, що випорожнення стали липкими, це ознака того, що печінка неправильно перетравлює жир, бо вона «зайнята» метаболізмом алкоголю.

Потерпаєте від безсоння

Алкоголь провокує проблеми зі сном, хоча спочатку може здаватися, що сприяє засинанню. Цілком навпаки, — він перешкоджає спокійному відпочинку і породжує страхи. Тривале, хоча й неінтенсивне вживання алкоголю порушує роботу нейротрансміттерів у мозку, які власне змушують його зменшити активність уночі. Ось чому люди, які вживають алкоголь, не можуть досягнути глибокої фази сну.

Схожі новини