Передплата 2024 «Добре здоров’я»

НАБУ порушило справу про корупцію при закупівлі озброєння для української армії

  • 25.04.2018, 14:28
  • 795

Національне антикорупційне бюро України порушило кримінальну справу за фактом корупції при закупівлі озброєння.

Про це поінформував під час прес-конференції директор НАБУ Артем Ситник, повідомляє Укрінформ.

Зокрема, Ситник зазначив, що у розслідуванні детективів фігурують і факти, наведені в публікації «Служили два товарища» журналу «Новое время».

«Так, кримінальне провадження відкрито. Ми цю ситуацію бачили ще раніше і публікація фактично співпала», — сказав директор НАБУ.

Як повідомлялося, журнал «Новое время» у матеріалі під назвою «Служили два товариша» описав схему закупівлі Житомирським бронетанкових заводом (ЖБЗ) у польської компанії Wtorplast списаних із озброєння розібраних радянських БМП-1 1980-х років випуску.

Зазначається, що польська компанія спочатку купувала розібрані радянські БМП-1 у чеської компанії Excalibur Army за 20−25 тис. за одиницю — за ціною металобрухту, згідно з документами, наявними в розпорядженні НВ. Далі, йдеться у матеріалі, Wtorplast розбирала БМП — відділяла башти від шасі.

Потім ЖБЗ, який входить в держконцерн «Укроборонпром», завозив все це окремо в Україну: кожна башта оцінювалася в $ 66 тис., а кожне шасі — по $ 99 тис. Завод «ремонтував» БМП — просто з'єднував раніше розібрані частини. Вартість робіт становила ще $ 40 тис. за одиницю.

В результаті БМП вартістю 20 тис. євро обходилася українському оборонному бюджету в $ 205 тис. Лише в минулому році в рамках контракту з ЖБЗ Міноборони закупило 200 бойових машин, витративши на них $ 41 млн.

За даними джерел НВ, кінцевим бенефіціаром цієї схеми є народний депутат і екс-глава наглядової ради Укроборонпрому Сергій Пашинський.

У свою чергу Пашинський, який очолює Комітету В Р з нацбезпеки та оборони, подав позов про захист честі, гідності та спростування недостовірної інформації проти ТОВ «Видавничий дім Медіа-ДК», який видає журнал «Новое время».

Схожі новини