Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Для ведмедів в «інтернаті» насадили малини, насіяли гарбузів і чорнобривців

  • 24.04.2018, 19:58
  • 819

У День довкілля на Львівщині не забули і про ведмедів, які живуть у спеціальному притулку «Домажир», що в Яворівському районі. Для клишоногих у цьому «інтернаті» зручніше облаштували територію, подбали про майбутні харчові припаси для них.

Напередодні директор притулку Ігор Николин запросив усіх охочих перевтілитися в ековолонтерів, допомогти облагородити цей чудовий куточок Розточчя. І вже невдовзі пліч-о-пліч зі співробітниками «Домажира» працювали чиновники та журналісти. Гості очистили від каміння одну з ділянок біля відкритих вольєрів, висадили молоденькі модрини, сосни, самшит, ялівець, посіяли також братчики та чорнобривці.

Ще одну ділянку засадили… гарбузовим насінням — щоб восени ведмеді могли поласувати соковитими плодами. Одна з учасниць цієї акції, Галина Батюсь, розповідає:

— Посадила близько десятка кущів малини і один персик. Моя сестра Оля садила ще й гарбузи. Сподіваюся, що рука в мене — легка, отож усе прийметься…

Справжню казку створили у цьому унікальному реабілітаційному центрі для порятунку бурих ведмедів, який функціонує на території Яворівського національного природного парку. Зараз у притулку «Домажир» сім особин клишоногих. Перед тим, як потрапити у цей рай, тварини пережили справжнє пекло: з них знущалися у цирках, тримали в клітках біля ресторанів або цькували мисливськими собаками. З допомогою меценатів з Німеччини у притулку створили для ведмедів комфортні умови, які нічим не різняться від природних. Тварини мають свої барлоги, охоче хлюпочуться у власному басейні, бігають на великих територіях (на кожного припадає півтора гектара угідь). Звірі перебувають під постійним наглядом ветеринарів, які дбають про їхнє здоров’я та акліматизацію. Незабаром притулок поповниться ще трьома особинами.

Щораз більше гостей навідується у ведмежий притулок «Домажир». Відвідувачів навчають, як треба поводитися на природі, як жити у гармонії з нею.

Схожі новини