Передплата 2024 «Добрий господар»

Польський Гданськ готовий прийняти 30 тисяч працівників зі Львова та загалом з України

  • 24.04.2018, 17:28
  • 745

Польський Гданськ упродовж року готовий прийняти другу хвилю працівників зі Львова і загалом з України — 30 тисяч осіб.

Про це «Щоденному Львову» повідомив директор Гданського управління праці («Gdański Urząd Pracy») Роланд Буднік.

Сьогодні, за словами Роланда Будніка, у Гданську та найближчих містах — Гдині і Сопоті — працює від 26 до 30 тисяч іноземців. З-поміж них українці становлять 95%.

«Найбільше затребуваними є IT-фахівці. 5 тисяч осіб могли би працевлаштувати вже цього місяця. Потребуємо також спеціалістів в інших галузях — будівництві й сфері послуг», — озвучує Роланд Буднік рейтинг пріоритетних напрямків.

Дефіцит кадрів у Гданську він пояснив трьома причинами: низьким рівнем народжуваності, виїздом 2 млн поляків за кордон на роботу та збільшенням кількості осіб пенсійного віку.

Для працевлаштування у Гданську українцям потрібне легальне проживання — віза чи документи на постійне місце проживання.

«Ми знаємо, що у вас також бракує працівників. І знаємо, що наші працівники виїжджають на захід, щоб заробити більше, ніж тут. А ваші приїжджають сюди, аби заробити більше, ніж в Україні», — говорить Роланд Буднік.

Аргументами директора на користь трудової еміграції українців у Гданськ є географічна близькість (700 кілометрів від Львова. — «ЩЛ»), нове авіаційне сполучення лоукостом Wizz Air (переліт зі Львова триває 1 годину), відсутність мовного бар’єру, споріднені культура і ментальність.

За словами міського посадовця, середня зарплата у Гданську становить 2 тисячі злотих. Для фахівців IT-галузі ця цифра вдвічі більша — 4 тисячі злотих.

Щоб допомогти українцям інтегруватися в нові умови праці та побуту, міська влада Гданська в другій половині цього року планує запустити для них програми з перекваліфікації та додаткові курси польської мови. Зараз у Гданську працюють безкоштовні мовні студії при Центрі допомоги емігрантам, але вони не забезпечують потреби всіх охочих, розповідає директор управління праці.

Сьогодні, за інформацією Роланда Будніка, найбільше українців працює у Вроцлаві. За ним ідуть Варшава, Познань і Гданськ.

Роланд Буднік додав, що українці є дуже добрими працівниками. На них немає скарг. Тож у Гданську хотіли би, щоб вони приїжджали в Польщу цілими сім’ями і почувалися там добре.

Схожі новини