Передплата 2024 «Добрий господар»

Про стан культури в регіоні говорили без керівника

Посилаючись на щільний графік роботи та заплановані зустрічі, Мирослава Туркало так і не завітала до студії

Місяць тому, 23 березня, на Львівському телебаченні вийшов перший ефір програми «Звіти наживо». Це всеукраїнський проект команди телерадіокомпанії UA: СУСПІЛЬНЕ МОВЛЕННЯ та громадського руху

«Чесно». Протягом 52 хвилин високопосадовці відповідають на питання ведучого, запрошених журналістів та громадян, що ставлять питання в телефонному чи онлайн-режимі. Гостем першого ефіру по всіх регіональних відділеннях стали очільники міст і обласних центрів.

Кілька днів тому в ефірі програми мали обговорювати питання культури. Відтак у студії ТРК-Львів чекали Мирославу Туркало — директора Департаменту культури, національностей та релігій ЛОДА. Однак, посилаючись на щільний графік роботи та заплановані зустрічі, пані Мирослава так і не завітала до студії.

Попри все, стан культури на Львівщині таки вирішили обговорити. Опісля короткої оцінки діяльності департаменту гостями студії, ведучий перейшов до теми збереження архітектурних пам’яток Львівщини, адже трохи більше тижня тому у Поморянському замку обвалилась стіна. Прикрий випадок коментувала громадська активістка Ганна Гаврилів. За її словами, якби років 10−20 тому проводились повноцінні реставраційні роботи, цього можна було уникнути. Ганна Гаврилів вважає, що знайти винного неможливо, адже фактично замок не має власника. Як і 90% об’єктів культурної спадщини на Львівщині та в Україні загалом. Однак вони потребують чималого фінансування, адже реставраційні роботи завжди дорожчі і складніші, ніж будівництво нових об’єктів.

Торкнулися і теми музеїв. Український художник та дослідник мистецтва Іван Дудич відзначив, що кількість виставок щороку зростає. Районні музеї стають конкурентоспроможними до музеїв Львова у сфері туризму, адже все більше мандрівники прагнуть відвідати не тільки культурну столицю України, а й усю Львівщину.

Ганна Гаврилів сказала, що громадяни часто бояться звертатись до органів влади із проханнями про допомогу та фінансування. Фактично, люди бояться говорити, що так необхідно, аби проявити ініціативу. Адже лише тоді, коли влада бачить ініціативу, вона йде на контакт і допомагає громаді. «Немає ініціативи знизу — немає підтримки зверху», — вважає пані Ганна.

Так чи інакше, питань та тем для розмови у гостей назбиралось чимало. Однак, на жаль, крісло пані Мирослави Туркало так і залишилось порожнім до кінця програми.

Схожі новини